Καστοριά

Γαστρονομία Καστοριάς

Παρακάτω ακολουθούν μερικές τοπικές παραδοσιακές συνταγές από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς :

Κολοκυθόπιτα αλμυρή με τυρί

Υλικά

(για 11 φύλλα)pita phot

1 κιλό αλεύρι

½ φλιτζανάκι ελαιόλαδο λίγο αλάτι νερό όσο πάρει για τη γέμιση

1 μέτρια κολοκύθα

1½ φλιτζάνι ρύζι

750 γρ. φέτα τριμμένη

4 αυγά χτυπημένα

1 ποτήρι ελαιόλαδο αλάτι για την επάλειψη των φύλλων

2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

2 κουταλιές λάδι 

Εκτέλεση (για το φύλλο):

Σε λεκάνη ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και το λάδι προσθέτοντας όσο νερό πάρει μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη «να σταθεί» για 1 ώρα. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 11 μικρές μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε πολύ λεπτά φύλλα. Για τη γέμιση: Τρίβουμε την κολοκύθα, την αλατίζουμε και τη στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα υγρά της. Σε λεκάνη την ανακατεύουμε με τη φέτα, τα αυγά, το ρύζι που έχουμε μουσκέψει και το λάδι. Στρώνουμε σε ταψί πέντε φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα. Απλώνουμε το ¼ της γέμισης και τη σκεπάζουμε με τα επόμενα δύο φύλλα λαδώνοντας τα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή άλλες τρεις φορές. Χαράζουμε με μυτερό μαχαίρι ελαφρά το τελευταίο φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε την πίτα στους 200 οC για 40-45 λεπτά. Προς το τέλος, μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα η πίτα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

 

Μηλόπιτα

 Υλικά

2½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο τουmilopita phot

250 γρ. βούτυρο 1 φλιτζάνι ζάχαρη

4 αυγά

2 βανίλιες

2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

¾ φλιτζανιού γάλα ή χυμό πορτοκαλιού

κανέλα σκόνη

γαρύφαλλο σκόνη

σταφίδες

καρυδόψιχα

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε το στρογγυλό ταψί όπου θα ρίξουμε το μίγμα μας, ως εξής: Αλείφουμε το ταψί με δυο κουταλιές βούτυρο, το πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές ζάχαρη, ρίχνουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Κατόπιν στρώνουμε τις ροδέλες από τα μήλα και στα κενά τους τοποθετούμε τις σταφίδες και το χοντροκομμένα καρύδια. Από πάνω αδειάζουμε τη ζύμη.

Για να φτιάξουμε τη ζύμη χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη προσθέτοντας τα αυγά, τις βανίλιες, το γάλα ή το χυμό και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ομοιόμορφη ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στα υλικά που ήδη έχουμε στρώσει στο ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο στους 170 οC βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την αναποδογυρίζουμε προσεχτικά σε πιατέλα λίγο μεγαλύτερη από το ταψί. Ραντίζουμε τα μήλα αν θέλουμε με λίγο μέλι.

 

Πιλάφι Σινώπης

Υλικά

2 ποτήρια ρύζιsinopi phot

2½ ποτήρια ζωμό κρέατος

8 κουταλιές βούτυρο

2 κουταλιές αμύγδαλα ασπρισμένα

1 κουταλιά φιστίκια Αιγίνης

½ ποτήρι αρακά

1 στήθος κότας

αλάτι

πιπέρι

1 πρέζα σαφράν (κρόκος)

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το ρύζι και 2 κουταλιές αλάτι. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι και τ΄ αφήνουμε να μουσκέψει μέχρι να κρυώσει το νερό. Κατόπιν ξεπλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και τ΄ αφήνουμε να καβουρντιστεί για 10 λεπτά. Σε ένα φλιτζανάκι βάζουμε μέχρι τη μέση νερό ρίχνουμε το σαφράν και τ΄ αφήνουμε 30 λεπτά να «σταθεί». Κατόπιν ρίχνουμε το σαφράν και το ζωμό κρέατος στο ρύζι.

Στο μεταξύ σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τον αρακά και το στήθος της κότας κομμένα σε κομματάκια. Μόλις μισοβράσουν ο αρακάς με τα κομματάκια της κότας, τα ρίχνουμε στο ρύζι, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και τ΄ αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια σε λίγο βούτυρο, τα προσθέτουμε στο ρύζι και σερβίρουμε.

 

Χοιρινό με κυδώνια

Υλικά

1 κιλό χοιρινό σε μερίδεςxoirino phot

1 κιλό κυδώνια

3-4 ντομάτες πολτοποιημένες

½ ποτήρι λάδι

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο λάδι το κρέας μέχρι να ροδίσει απ΄ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Στη μέση του χρόνου βρασίματος συμπληρώνουμε με το χυμό ντομάτας. Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε φέτες και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το κρέας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο νερό αν χρειαστεί και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και τα κυδώνια.

 

Γριβάδι ταβάς

Υλικά

1 ψάρι γριβάδιgribadi phot

2 πιπεριές πράσινες

2 ντομάτες

1 ματσάκι μαϊντανό

3 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη

λίγο κόκκινο πιπέρι αλάτι

¼ φλιτζανιού ξύδι

1 φλιτζάνι λάδι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και αλατίζουμε το ψάρι. Λαδώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε τη φρυγανιά, το μαϊντανό ψιλικομμένο και το σκόρδο. Αλευρώνουμε το ψάρι και το τοποθετούμε στο ταψί προσθέτοντας γύρω-γύρω ψιλοκομμένες τις ντομάτες και τις πιπεριές. Πασπαλίζουμε το ψάρι με λίγη φρυγανιά και κόκκινο πιπέρι. Χτυπάμε το λάδι με το ξύδι και το περιχύνουμε στο ψάρι προσθέτοντας και λίγο νερό. Ψήνουμε το γριβάδι στους 180 οC για 1 περίπου ώρα.

Αρνάκι Φρικασέ

Υλικά :
2,5 kg αρνι
3 κιλα μαρουλι
2 ματσακια κρεμμυδακια
200 γραμ. Ελαιολαδο παρθενο
100 γρaμ. Αλατι
10 γραμ. Πιπερι μαυρο


Εκτελεση:
Κοβουμε σε μεριδες το αρνακι και το ριχνουμε στην κατσαρολα για να παρει βραση ελαφρως. Έπειτα, το βγαζουμε και το πλενουμε πολυ καλα. Το βαζουμε στην κατσαρολα, ριχνουμε λαδι, αλατι και πιπερι μαυρο. Ζεματιζουμε το μαρουλι, το στραγγιζουμε και το ριχνουμε στην κατσαρολα που εχουμε το αρνακι. Στη συνεχεια, κοβουμε το κρεμμυδακι πολυ ψιλο και το βαζουμε σε μια κατσαρολα με 1 ½ κιλο νερο και το βραζουμε. Θα ριξουμε στην κατσαρολα που εχει το αρνακι και το μαρουλι, το σκεπαζουμε και το βαζουμε σε σιγανη φωτια για δυο ωρες. Μετα, το βγαζουμε, το αφηνουμε στην ακρη και κανουμε το αυγολεμονο. Για το αυγολεμονο χρειαζομαστε τρια λεμονια φρεσκα στυμμενα, δυο αυγα χωριατικα, μια μυτουλα του κουταλιου αλευρι και τα χτυπουμε και ετσι γινεται το αυγολεμονο. Περιχυνουμε το αυγολεμονο στο φρικασε.

Και το φαγητο μας ειναι ετοιμο για σερβιρισμα!

Αρνι ψητο της κατσαρολας

Υλικα:

1½κιλό αρνί (από πλάτη ή μπούτι)
½ φλιτζάνι βούτυρο
2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτελεση :

Πλένετε το κρέας και, χωρίς να το κόψετε, το αλείφετε με χυμό λεμονιού και το αλατοπιπερώνετε. Έπειτα, το βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Κάθε τόσο, γυρίζετε το κρέας για να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το χυμό των λεμονιών και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφού βράσει, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα για 2-3 λεπτά, ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό και την ξανασκεπάζετε αμέσως. Αυτό θα γίνεται μέχρι να βράσει τελείως το κρέας και να μείνει με λίγη σάλτσα. Θα το σερβίρετε σε πιατέλα σε μερίδες, περιχυμένο με τη σάλτσα του και γαρνιρισμένο με γαρνιτούρα της αρεσκείας σας...

Γκαρουφα

Υλικα :
1 ψάρι γκαρούφα
Λάδι
Λίγο σέλινο
Λίγες πατάτες
2 πιπεριές πράσινες
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
Λίγα καρύδια
Εκτελεση :
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει το νερό. Καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια και τα εντόσθια. Βάζουμε το ψάρι στο καυτό νερό και το βράζουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα λάδι, σέλινο, μικρές πατάτες ολόκληρες, μεσαίες στα δύο ή μεγάλες στα τέσσερα. Προσθέτουμε πιπεριές πράσινες σε κομμάτια, καρότα κομμένα, και μεγάλα κολοκυθάκια (για να μην λιώσουν). Όταν βράσει το ψάρι το βγάζουμε και το ανοίγουμε στη μέση. Το βάζουμε σε μια πιατέλα ή σ’ ένα ταψάκι. Το ανοίγουμε και το γεμίζουμε με καρύδια. Με μια κουτάλα παίρνουμε το ζωμό του ψαριού και περιχύνουμε. Τέλος, σερβίρουμε σε άλλο πιάτο και την ψαρόσουπα...

Γριβαδι πλακι

Υλικα :
1½ κιλό γριβάδι
1½ κιλό πατάτες
2 καρότα 
Λίγη φρυγανιά για πανάρισμα
5 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανός
Λίγο λάδι

Εκτελεση :
Αρχικά, κόβουμε το ψάρι σε φέτες, τις πατάτες και τα καρότα σε ροδέλες,
Πανάρουμε το ψάρι με την φρυγανιά και βάζουμε τα υλικά στο ταψί. Έπειτα, προσθέτουμε νερό να καλύψει τα υλικά. Μετά, βάζουμε και το ψάρι, ρίχνουμε ελάχιστη φρυγανιά από πάνω για να χυλώσει και το λάδι πάνω στο ψάρι και το ψήνουμε. Μόλις αρχίσει να ροδίζει το ψάρι μας, είναι έτοιμο…

Γριβαδι φουρνου

Υλικα :
1 κιλό γριβάδι
Λίγο λάδι
Λίγα κομματάκια ντομάτας
Λίγα κομματάκια πιπεριάς
Σκόρδο
Κομματάκια κρεμμυδιού
Μαϊντανό
Λίγες πατάτες (προαιρετικά)

Εκτελεση :
Αρχικά, καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια και τα εντόσθια. Ρίχνουμε λάδι στον ταβά και βάζουμε το ψάρι.Στο υπόλοιπο του ταψιού βάζουμε κομματάκια ντομάτας, πιπεριάς, σκόρδα, κρεμμύδια, και κομματάκια μαϊντανό. Αν θέλουμε, προσθέτουμε πατάτες κομμένες στα τέσσερα και τοποθετούμε το φαγητό στο φούρνο...
Καλή σας όρεξη!!!

Καβουρμας

Υλικα :

5 κιλά κρέας χοιρινό
Λίγδα (που βγάζουμε από το λίπος)
Λίγο αλάτι

Εκτελεση :

Τηγανίζουμε το κρέας σε μερίδες μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε ένα τενεκέ. Κατόπιν, ρίχνουμε την λίγδα ζέστη τόση ώστε το κρέας να σκεπάζεται και το αφήνουμε να παγώσει. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, βγάζουμε κάποια κομμάτια κρέας και τα μαγειρεύουμε…

Κεφτεδες με μακαλο

Υλικά :
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 μικρό κρεμμύδι
Λίγο λάδι
1 αυγό
Ψίχα από ψωμί
Μαϊντανός
Αλάτι- πιπέρι
Λίγο αλεύρι
Προαιρετικά, λίγη σάλτσα

Εκτέλεση :
Αρχικά, ανακατεύουμε τον κιμά,το αυγό, το ψωμί και λίγο λάδι και βρέξουμε και στεγνώσουμε το μείγμα προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Έπειτα, ζυμώνουμε το μείγμα αρκετά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σε ένα αντικολητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Εντωμεταξύ παίρνουμε μικρά κομμάτια από το μίγμα του κιμά, τα πλάθουμε σε μπαλάκια για να πάρουν το ανάλογο σχήμα. Τα αλευρώνουμε και τα βάζουμε στο λάδι και τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Μετά τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε απορροφητικ’ό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι. Το λάδι που έμεινε στο τηγάνι το στραγγίζουμε για να φύγουν τα υπολείμματα από τους κεφτέδες και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι ακι στο μάτι της κουζίνας. Έτσι όπως είναι ζεστό προσθέτουμε και λίγη ντομάτα. Και έτσι φτιάξαμε και το μακάλο, το οποίο το σερβίρουμε επάνω στους κεφτέδες.

Κοτα με αρμια

Υλικά :

1 κιλό αρμιά
1 κότα χωριάτικη
Λάδι
Λίγο αλάτι
Κόκκινο πιπέρι
1 κούπα ρύζι

Εκτέλεση :
Αρχικά, ψιλοκόβω την αρμιά και μετά ψιλοκόβω και την κότα.
Έπειτα, ζεματίζω την κότα και την πλένω αρκετά καλά.
Βάζω λάδι σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζω την κότα από όλες τις μεριές.
Προσθέτω την αρμιά και ρίχνω νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.
Αν χρειάζεται, προσθέτω και λίγο αλάτι.
Βάζω και το πιπέρι και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει για 1 περίπου ώρα.
Αν χρειαστεί προσθέτω και λίγο νερό.
Λίγο πριν γίνει το φαγητό προσθέτω και το ρύζι.
Όταν γίνει και το ρύζι, το φαγητό είναι έτοιμο…

Κοτόπουλο τηγανητό με μακαλο

Υλικά :
1 κοτόπουλο σε μερίδες
Αλάτι
Λίγο λάδι
Αλεύρι
1 αυγό
Λίγη σάλτσα και ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου

Εκτέλεση :
Βράζετε το κοτόπουλο σε λίγο νερό ρίχνοντας λίγο αλάτι και λίγο
Λάδι, ώσπου να μαλακώσει. Βγάλτε το κοτόπουλο από το ζουμί, βουτήξτε τα κομμάτια ένα-ένα στο αλεύρι και αλευρώστε τα. Τηγανίστε τα ώσπου να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές. Τα κομμάτια τα αραδιάζετε σε πιατέλα. Στο λάδι που τηγανίσατε το κοτόπουλο, ρίχνετε 4-5 κουταλιές αλεύρι και το καβουρδίζετε λίγο, βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά, το αφήνετε λίγο να κρυώσει, μετά ρίχνετε σιγά-σιγά νερό κρύο, ώστε να διαλυθεί το αλεύρι. Μετά, ρίχνετε 3 ποτήρια ζουμί από το κοτόπουλο που έχετε βράσει, ένα αυγό, το σκόρδο και αλάτι. Το ανακατεύετε συνέχεια για να γίνει ένα μείγμα. Το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα μαζί με την πιατέλα με το τηγανισμένο κοτόπουλο

Κρεατόπιτα

Υλικά :

Ζύμη:                                                                γέμιση:
1/2 κιλό κρέας χοιρινό                           2 ποτήρια χλιαρό νερό
4-5 μεγάλα κρεμμύδια                            1 κούπα σάλτσας
Αλάτι - πιπέρι                                        μαγιά
Ρίγανη                                                  αλάτι
Σπορέλαιο


Εκτελεση :
Σε πρώτη φάση, βράζουμε και κόβουμε σε κομμάτια το κρέας. Έπειτα, κόβουμε τα κρεμμύδια σε κομμάτια και τα σοτάρουμε μαζί με το κρέας. Μετά, προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τ’ αφήνουμε να βράσουν. Ζυμώνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά με το χλιαρό νερό και ανοίγουμε φύλλα. Σε ένα βουτυρωμένο ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα περίπου, προσθέτουμε τη γέμιση, βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα και ψήνουμε...

Κρεμμυδοπιτα

Υλικα :
8 μέτρια κρεμμύδια
2 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης φρέσκιες
2 ντομάτες φρέσκιες ή μία κονσέρβα ντοματάκια
1 μαγιά, 1 κονσέρβα μανιτάρια
Αλάτι-πιπέρι-ρίγανη-μαϊντανό
Αλεύρι και βιτάμ


Εκτελεση :
Για τη ζύμη, λιώνουμε τη μαγιά σε ένα βαθύ μπόλ με δύο κούπες τσαγιού χλιαρό νερό. Έπειτα, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ένα κουτάλι σούπας βιτάμ και 1 κιλό αλεύρι .Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στο χέρι. Μετά την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει. Για τη γέμιση, κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα κρεμμύδια, τις δύο κόκκινες πιπεριές και τα μανιτάρια και με λίγο λάδι τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί. Έπειτα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα νερό να σκεπάσει τα κρεμμύδια και ρίχνουμε την ντομάτα ή τα ντοματάκια και ανακατεύουμε .Έπειτα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μαϊντανό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αφού βράσουν, παίρνουμε ένα σουρωτήρι και τα στραγγίζουμε. Μετά, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπαλάκια (το ένα λίγο μεγαλύτερο). Ανοίγουμε σε φύλλο το μεγαλύτερο και τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψί.Έπειτα ρίχνουμε τη γέμιση και ανοίγουμε το άλλο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από τα κρεμμύδια. Τέλος, βουτυρώνουμε πάνω-πάνω το φύλλο και το βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο στους 220 βαθμούς ( για μια ώρα περίπου) μέχρι να κοκκινίσει.Αφού την βγάλουμε από τον φούρνο, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μαλακώσει περίπου μισή ώρα. Τέλος, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε...

Λαχανο γεμιστο

Υλικα :
2 λάχανα (1 κιλό το καθένα )
5 αυγά
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 φλιτζάνια παξιμάδι τριμμένο
1 ½ φλυτζάνι γάλα
150 γραμ. Βούτυρο ( φρέσκο)
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτελεση :
Κόβετε τα 5 καθαρά πρώτα φύλλα από κάθε λάχανο. Απλώνετε πάνω σε μάρμαρο μια πετσέτα και βάζετε στη μέση της τα φύλλα, τοποθετώντας το ένα φύλλο ( η κορυφή του) πάνω στη μέση του άλλου, με τα κοτσάνια προς τα έξω. Θα σχηματισθεί έτσι ένα λάχανο χωρίς καρδιά. Κόψτε τις καρδιές από το αληθινό λάχανο σε ψιλά κομματάκια ( όπως για τη σαλάτα ) και βάλτε τα στη φωτιά με το μισό βούτυρο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο και αφήστε τα να ροδίσουν. Έπειτα, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπήστε σ’ ένα μπολ τα αυγά (κρόκους και ασπράδια) , το ένα φλιτζάνι παξιμάδι και το γάλα και αδειάστε το μείγμα στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη γέμιση . Ανακατέψτε τα όλα μαζί . Αδειάστε τη γέμιση.

Λαχανοριζο-καρκαλετσι

Υλικα :
1 λάχανο ( αρμιά)
2 κούπες ρύζι (τσαγιού)
1 κουταλάκι της σούπας αλάτι
1 κούπα τσαγιού λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κούπα τσαγιού σάλτσα

Εκτελεση :
Τρίβουμε το λάχανο στον τριφτή και το βράζουμε για μια ώρα
Στην κατσαρόλα. 10 λεπτά πριν βράσει, ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι,
Το λάδι, το πιπέρι και στο τέλος προσθέτουμε την σάλτσα.
Το αφήνουμε αλλά 5 λεπτά να βράσει και είναι έτοιμο.

Μαμαλιγκα

Υλικα :
1 κιλό αλεύρι (καλαμποκάλευρο)  (χρειάζεται καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο για να πετυχει)
800 γραμμάρια νερό
Λίγο αλάτι

Εκτελεση :
Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Καθώς βράζει, το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια ζύμη.
Μετά, καίμε το λάδι στο τηγάνι και παίρνουμε λίγη-λίγη ζύμη
Και τηγανίζουμε μέχρι να γίνει ψιλή, σε θρύμματα...

Μουστόπιτα

Υλικά :
3 κιλά μούστος
4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές στάχτη
1 κούπα καρύδια

Εκτελεση :
Βάζουμε απο το βράδυ το μούστο να καθίσει με τη στα\άχτη. Το πρωί, σουρώνουμε το μούστο και το βάζουμε να βράσει μέχρι να μείνει το μισό. Λιώνουμε, στη συνέχεια, το αλεύρι με λίγο χλιαρό μούστο και σιγά-σιγά ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μούστο και το λιωμένο αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να χυλώσει το μείγμα. Έπειτα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε. Τέλος, βάζουμε το χυλό σε μπολάκια η σε ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει…

Μπεζέδες

Υλικά :
4 ασπράδια
250 γραμ. Ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Λίγη βανίλια (για άρωμα)

Εκτέλεση :
Βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό, μέσα στην οποία τοποθετείτε ένα δεύτερο σκεύος με τα ασπράδια και τη ζάχαρη κι ανακατεύετε με το σύρμα. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, μεταφέρετε το μίγμα στο μίξερ και χτυπάτε προσθέτοντας το χυμό λεμονιού και τη βανίλια (προαιρετικά) μέχρι να φουσκώσει και
Να δέσει η μαρέγκα παίρνοντας την όψη κρέμας σαντιγί …

Παπαρνικη

Υλικά :
Νερό
Αλεύρι
Αλάτι
Λίπος χοιρινό

Εκτέλεση:
Βράζουμε ½ λίτρο νερό, ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι (όσο πάρει) και το ζυμώνουμε όπως το ψωμί. Μετά, χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια με το χέρι ή με τον πλάστη,15 εκατοστά το καθένα, αλείφουμε και τις δύο πλευρές και τα αδειάζουμε στο ταψί το ένα πάνω στο άλλο. Στη συνέχεια, πατάμε τα πιτάκια μέχρι να καλύψουν όλο το ταψί, τα χαράζουμε με το κουτάλι από πάνω, βάζουμε λίγο λίπος και το βάζουμε να ψηθεί. Μόλις ψηθεί καλά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, κόβουμε την πίτα σε μικρές μπουκιές με τα χέρια, το ξαναβάζουμε πάλι για πέντε λεπτά στο φούρνο να τραβήξει και είναι έτοιμο...

Πίτα γυριστή

Υλικά :

Ζυμη:                                            γεμιση:
1 κιλό αλεύρι                                  κανέλα
Λίγο αλάτι                                      καρύδια
Χλιαρό νερό                                   ζάχαρη
Λίγο σπορέλαιο

Εκτέλεση :
Αρχικά, ζυμώνουμε το αλεύρι με χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Κατόπιν, ανοίγουμε ψιλά φύλλα (περίπου 11), ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και τα καρύδια σε ένα μπόλ και στη συνέχεια λαδώνουμε κάθε φύλλο χωριστά με το σπορέλαιο. Προσθέτουμε τη γέμιση, τα τυλίγουμε γύρω-γύρω σε ένα ταψί και ψήνουμε.

Πράσο με χοιρινό

Υλικά :
1 κιλό ψαχνό χοιρινό
1 ½ κιλό πράσα
Λάδι
Αλάτι
Δαφνόφυλλα
Πιπέρι
Ντομάτα πελτέ

Εκτέλεση :
Αρχικά, κομματιάζω το κρέας. Καθαρίζω τα πράσα και τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Βάζω το λάδι στην κατσαρόλα και όταν κάψει, βάζω το κρέας και το τσιγάριζω καλά από όλες τις μεριές, ώσπου να ροδίσει. Μετά, ρίχνω και τα πράσα και τα αφήνω και αυτά να τσιγαριστούν. Ρίχνω νερό, ώσπου να σκεπαστεί το φαγητό και βάζω αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και την ντομάτα πελτέ. Αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει για ½ περίπου ώρα ανακατεύοντας που και που και αν χρειαστεί προσθέτω και νερό.

Σαλιαροι

Υλικά :
1 1/2 ποτήρι λάδι σπορέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Καρύδια αλεσμένα και κανέλα
Αλεύρι (όσο πάρει)
Για το σιρόπι : 2 ποτήρια νερό και 1 ποτήρι ζάχαρη

Εκτέλεση :
Χτυπάμε σε ένα μπολ το χυμό και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα σε λίγο αλεύρι.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε το μίγμα προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι ώσπου να γίνει η ζύμη μαλακή. Μετά, παίρνουμε μικρά κομμάτια ζυμάρι, τα ανοίγουμε στη μέση, βάζουμε λίγα καρύδια.
Με κανέλα, δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου και βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για μισή ώρα . Αφού βγάλουμε από το φούρνο και αφού κρυώσουν οι σάλιαροι, τους βουτάμε στο σιρόπι, το οποίο έχουμε βράσει για 5 λεπτά, και πασπαλίζουμε με ζάχαρη…

Σαρμάδες

Υλικά :
1 λάχανο ή 1 λάχανο σε αρμιά
½ κούπα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ κιλό κιμά
2 κούπες ρύζι
¼ κούπα λάδι
¼ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι-πιπέρι
4 κουταλιές σάλτσα και λίγο νερό (προαιρετικά)

Εκτέλεση :
Αν το λάχανο είναι φρέσκο, το ζεματάμε και το χωρίζουμε σε φύλλα.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα υλικά και τα τσιγαρίζουμε. Αφού έχουμε χωρίσει το λάχανο σε φύλλα, τα γεμίζουμε με το μίγμα, τα τυλίγουμε όπως τα ντολμαδάκια και τα στρώνουμε στην κατσαρόλα. Τέλος, ρίχνουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα, το σκεπάζουμε και το σιγοβράζουμε και σε λίγη ωρίτσα το φαγητό σας είναι έτοιμο...

Σουλτάνα

Υλικά :
5 αυγά
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 γιαούρτι
1 βανίλια
1 φακελάκι ‘μπέικιν-πάουντερ’
Μισό κιλό φύλλο ‘κανάκι’

Εκτέλεση :
Χτυπάμε τα υλικά όλα μαζί μέχρι να γίνει ένας χυλός. Λαδώνουμε το ταψί με σπορέλαιο. Το ταψί να είναι αλουμινένιο και νούμερο 34. Ξεχωρίζουμε όλα τα φύλλα κανάκι ένα-ένα και τα τσαλακώνουμε. Στη συνέχεια, τα αραδιάζουμε στο ταψί μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Μετά, ρίχνουμε τον χυλό που έχουμε χτυπήσει με το μίξερ, επάνω στα φύλλα κανάκι που έχουμε τοποθετήσει στο ταψί και έπειτα το ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ρ0οδίσει στους 180 βαθμούς. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο ψημένο, το κόβουμε σε όσα μικρά ή μεγάλα κομμάτια θέλουμε. Έπειτα, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και βράζουμε το σιρόπι. Για το σιρόπι θα χρειαστούμε 2½ κούπες τσαγιού νερό και 2 κούπες τσαγιού ζάχαρη. Σιροπιάζουμε το γλυκό που είναι κρύο και το γλυκό μας είναι πανέτοιμο...

Σπανακόπιτα

Υλικά :
1 κιλό σπανάκι
½ κιλό τυρί
6 αυγά
2 κούπες αλεύρι μαλακό
Αλάτι
Βούτυρο

Εκτέλεση :
Ζεματάω το σπανάκι και το αφήνω να στραγγίσει καλά. Σε ένα μπολ φτιάχνω το ζυμάρι. Βάζω το αλεύρι και λίγο αλάτι. Προσθέτω χλιαρό νερό και το πλάθω προσθέτοντας αλεύρι ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή και να ξεκολλάει. Στη συνέχεια, την χωρίζω σε μικρά μπαλάκια και αρχίζω να τα ανοίγω σε κύκλους. Κατόπιν, βάζω 6 σε μια στοίβα και 6 στην άλλη στοίβα .Ανάμεσα από κάθε ζυμάρακι βάζω λίγο βούτυρο που από πριν έχω λιώσει. Μετά, τα αφήνω να "ξεκουραστούν" και ετοιμάζω το μάγμα για την γέμιση . Έπειτα, βάζω σε ένα μπολ το σπανάκι, το τυρί τριμμένο και τα αυγά. Τα ανακατεύω όλα μαζί και ανοίγω φύλλο για το κάτω μέρος της πίτας. Στην μέση βάζω γέμιση και ανοίγω και το δεύτερο φύλλο, αλλά το κάνω πιο μεγάλο από το ταψί για να φτιάξω σούρα όταν το βάλω στο ταψί. Τέλος, αλείφω την πίτα με βούτυρο και ψήνω για 45’ σε μέτριο φούρνο...

Τραχανάς με λουκάνικα

Υλικά :
2 κούπες τραχανά ξινό
Αλάτι
Λάδι
1 κιλό λουκάνικα χωριάτικα

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζω νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνω τον τραχανά και ανακατεύω καλά. Ρίχνω λίγο λάδι και αλάτι .Αφήνω τον τραχανά να σιγοβράσει. Αν θέλω, όταν είναι σχεδόν έτοιμος, ρίχνω και λίγο γάλα φρέσκο. Αν δεν θέλω, τον αφήνω με το νεράκι του. Ο τραχανάς πρέπει να έχει ζουμί όταν είναι έτοιμος τηγανίζω τα λουκάνικα με λίγο λάδι. Σερβίρω τον τραχανά σε βαθύ πιάτο σούπας και βάζω μέσα τα λουκάνικα. Από πάνω ρίχνω μια κουταλιά της σούπας λάδι από λουκάνικα που έχω τηγανίσει ...

Τραχανάς

Πλένουμε το σιτάρι το βάζουμε να στεγνώνει και το αλέθουμε στον μύλο.
Μετά το βρέχουμε με γάλα και το τρίβουμε σε ειδικό κόσκινο και το βάζουμε να στεγνώσει απλωμένο σε σεντόνι αλλά σε σκιά .

Τραχανόπιτα

Υλικά :
½ κιλό τραχανά
1 ½ κιλό νερό
Λάδι
Αλάτι

Εκτέλεση :
Βάζουμε τον τραχανά σε ένα ταψί και μετά βάζουμε νερό ζεστό, αλάτι όσο πάρει, λίγο λάδι και το ανακατεύουμε. Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να τραβήξει το νερό του και το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο με ζάχαρη ή τυρί ...

Τσιγαρίδες

Υλικά :
Χοιρινό κρέας

Εκτέλεση :
Βράζουμε το κρέας με το λίπος, αφαιρούμε το λίπος και μένουν οι τσιγαρίδες να κοκκινίσουν.
Το λίπος που αφαιρούμε το κρατάμε σε τάπερ και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί για βούτυρο( κυρίως για πίτες)

Τσίπουρο

Υλικά :
Σταφύλια πατημένα
Κρασί
Αλάτι
Μαστίχα Χίου
1 κλαδί μοσχόφυλλο
Λίγο γλυκάνισο (προαιρετικά)

Γίνεται Νοέμβριο μετά του Άγιου Μηνά γιατί τότε δίνονται οι άδειες στα καζάνια.

Χαλβάς σιμιγδάλι

Υλικά :
1 πακέτο σιμιγδάλι (χοντρό)
1 ποτήρι λάδι
2 ½ ποτήρια ζάχαρη
5 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το σιμιγδάλι με το λάδι σε μια κατσαρόλα. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη. Αφού λιώσει η ζάχαρη και πάρει μια βράση, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Τέλος, βγάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Χαλβάς Φαρσάλων

Υλικά :
1½ κούπα καλαμποκέλαιο
8 κούπες ζάχαρη
7 ποτήρια νερό
500 γραμμάρια νεζεστε
2 κούπες αμύγδαλα ή καρύδια

Εκτέλεση :
Αρχικά, διαλύουμε τα 7 ποτήρια νερό με το νεζεστε και 6 κούπες ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι με την υπόλοιπη ζάχαρη στην φωτιά. Μόλις γίνει αρκετά σκούρο το μείγμα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτό το μείγμα μας και κατόπιν το βάζουμε σε ταψί νούμερο 34 και το ψήνουμε στο φούρνο στους 230 βαθμούς μέχρι να καραμελώσει...

Χυλόπιτες - πετουρα

Υλικά :
3 κιλά αλεύρι
25 αυγά
2 κουταλιές αλάτι
Λίγο λάδι και λίγο ξίδι

Εκτέλεση :
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκούβα και βάζουμε μέσα τα αυγά, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την ζυμώνουμε προσθέτοντας άμα χρειαστεί ακόμη λίγο αλεύρι, για να γίνει λεία και απαλή. Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια μικρά, ανοίγουμε με τον πλάστη τα μπαλάκια ένα-ένα σε πολύ λεπτά φύλλα. Απλώνουμε τα φύλλα σε ένα σχοινί έξω στον ήλιο ένα-ένα μέχρι να ξεραθούν. Μέτα τα μαζεύουμε σε μικρά κομμάτια σε ένα τραπεζομάντιλο, τα απλώνουμε σε ένα δροσερό μέρος που αερίζεται για 2 μέρες. Βάζουμε τα φύλλα σε ένα τάπερ και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος.

Ψαράδικο

Υλικά :
1 κιλό ψάρια λίμνης
Λάδι
Λίγο αλεύρι
Κομματάκια ντομάτας

Εκτέλεση :
Αρχικά, καθαρίζουμε τα ψάρια καλά από τα λέπια και τα εντόσθια. Τα χωρίζουμε, τα αλευρώνουμε και τσιγαρίζουμε το λάδι στο τηγάνι. Βάζουμε τα ψάρια στο τηγάνι και όταν τηγανιστούν από τη μια μεριά τα γυρίζουμε από την άλλη. Βάζουμε σε άλλο τηγάνι μικρά κομματάκια ντομάτας και λάδι και τα τσιγαρίζουμε. Έτσι, κάνουμε μια δική μας γνήσια πηχτή σάλτσα. Όταν τα ψάρια τηγανιστούν, ρίχνουμε απ’ αυτήν τη σάλτσα πάνω στις χαραγματιές των ψαριών και σερβίρουμε...

end faq