Καστοριά

Τοπικά Προϊόντα Καστοριάς

Γούνα

Όταν αναφέρεται το όνομα Καστοριά το μυαλό πηγαίνει σε μια λέξη: γούνα. Η τέχνη της γουνοποιίας ασκείται από τα βυζαντινά χρόνια ακατάπαυστα με παραδοσιακό τρόπο μέχρι και σήμερα. Οι γουναράδες της Καστοριάς δημιουργούν πραγματικά ‘κοσμήματα’ από γούνα και δέρμα μοναδικής ποιότητας που οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν σε προσιτές τιμές. Κάθε χρόνο επίσης διοργανώνεται η Ετήσια Διεθνής Έκθεση Γούνας που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΥΝΑΣ
Μια επιτυχημένη ιστορική πορεία εδώ και 700 χρόνια
Γύρω στο 13ο αιω. : υπολογίζεται ότι ξεκινά οργανωμένα στην Καστοριά η επεξεργασία δερμάτων και γούνας.
Από το 16ο αιω. : αυξάνεται η ζήτηση των γουναρικών καθώς αποτελεί πλέον στοιχείο κοινωνικής ανάδειξης, πέρα από προστασία ενάντια στο κρύο. Ακολουθούν εισαγωγές πρώτων υλών από το εξωτερικό και τελική εμπορική παροχή έτοιμων γουναρικών σε όλη την Ευρώπη.
Το 18ο αιω. : βασικό πια ένδυμα κομψότητας, η γούνα επιδέχεται την τεχνολογία της εποχής, με μηχανήματα επεξεργασίας αλλά και εισαγωγές συρραφής των αποκομμάτων στην Καστοριά.
Μετά το 1950: σημειώνεται αλματωδώς εξέλιξη χάρη στην απαράμιλλη τεχνική και στο μεράκι των γουνοποιιών της Καστοριάς, όπου πλέον καθίσταται το σημαντικότερο διεθνές κέντρο επεξεργασίας γουναρικών.
Σήμερα : Ο κλάδος της γουνοποιίας σέβεται το οικολογικό σύστημα και ικανοποιεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες για τη διατήρηση του οικοσυστήματος. Η πρώτη ύλη προέρχεται από ειδικά εκτροφεία και συγκεκριμένους νόμους λειτουργίας και ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης των γουνοφόρων ζώων.
Κάθε γουναρικό αποτελεί ένα εξαιρετικό έργο ποιότητας και τεχνικής.
Μέσα από παραδοσιακά μυστικά της τέχνης, πατροπαράδοτη μορφή επεξεργασίας αλλά και τη σύγχρονη εξέλιξη που συμπληρώνει την παράδοση και επιβραβεύει με διεθνείς διακρίσεις.

 Η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς διοργανώνεται επί 41 συναπτά έτη στην πόλη της Καστοριάς. 

Η πρώτη Έκθεση εγκαινιάστηκε στις 22/5/1976 στο Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς, ενώ εκθέματα παρουσιάστηκαν και στις 3 αίθουσες της Λέσχης Γουνοποιών που στεγάζονταν τα γραφεία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς (Βαλαλά 1 – Πλατεία Ομονοίας). Το ίδιο και η 2η Έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 1977.
Από την 3η Δ.Ε.Γ.Κ. 1978 έως την 15η Δ.Ε.Γ.Κ. 1990, αλλάζει ο τόπος διεξαγωγής και μεταφέρεται στο μέγαρο «ΚΑΣΤΡΑ» της ΕΤΒΑ στη «Φούρκα», κοντά στην Περιοχή Μανιάκοι. (πρώτες εγκαταστάσεις Ε.ΔΗ.ΚΑ).
Από το 1991 έως το 2012 (16η Δ.Ε.Γ.Κ. - 37η Δ.Ε.Γ.Κ.) μεταφέρεται στις νέες πλέον κτηριακές εγκαταστάσεις της Ε.ΔΗ.ΚΑ στην περιοχή Χλόη.
Το 2013 γίνεται η ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου Εκθεσιακού Κέντρου 13.000 τ.μ., ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, στη Βιομηχανική Περιοχή Καστοριάς, λόγω της αυξημένης ζήτησης συμμετοχής εκθετών σε έναν ενιαίο Εκθεσιακό χώρο ευρωπαϊκών Προδιαγραφών.
Η 41η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς που έχει προγραμματιστεί από 5 έως 8 Μαΐου 2016, θα έχει να παρουσιάσει αλλαγές ώστε να συμβαδίζει με το ύφος της μόδας που επιβάλλουν οι νέες τάσεις σε διεθνές επίπεδο. Το όνομά της αλλάζει όπως και το Brand Name της Έκθεσης, όπου θα αποτελεί πλέον τον οδηγό και για όλες τις υπόλοιπες δράσεις που έχει προγραμματίσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και που θα αντιπροσωπεύει επάξια όλη την ιστορία της γούνας, την αίγλη που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρονιά αλλά και την περιοχή μας γενικότερα δίνοντας έμφαση στον τόπο καταγωγής της.

Όσπρια              

OSPRIA2Τα όσπρια Καστοριάς (φασόλια, φάκες, ρεβίθια, μπαρμπούνια) καλλιεργούνταν από τα χρόνια του λιμναίου οικισμού Δισπηλιού Καστοριάς. Η καλλιέργεια τους είναι παραδοσιακή και ήπιας διαχείρισης. Ο σπόρος είναι ντόπιας ποικιλίας και είναι μοναδικά για τρεις βασικούς  λόγους:  Είναι εξαιρετικά βραστερά, είναι λεπτόφλουδα, γεγονός που τους χαρίζει απαλότητα στη γεύση και γι' αυτό είναι ιδιαίτερα νόστιμα.

 

Η ιδιαίτερη καλλιεργητική τεχνική συνιστάται :

  • Στη διαφύλαξη της καθαρότητας της ντόπιας ποικιλίας.
  • Στην ελάχιστη έως μηδενική χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
  • Στην εμπειρία και την επιμονή του καλλιεργητή ο οποίος με συνεχή προσωπική εργασία διασφαλίζει το συνεχή έλεγχο της υγιεινής κατάστασης των φυτών. Σε πολλές περιοχές η συγκομιδή του φασολιού γίνεται ακόμη και σήμερα με το χέρι.

Φασόλια

fasolia-fixΤα φασόλια Καστοριάς δεν χρειάζονται συστάσεις, η καλή τους ποιότητα είναι γνωστή στο πανελλήνιο.

  • Τα ξηρά λεύκα φασόλια : Γίγαντες – Ελέφαντες – Πλακέ (σούπας)

Καλλιεργούνται σχεδόν σε όλους τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας. Είναι ευκολόβραστα και έχουν λίγα λιπαρά και πολλές πρότεινες. Μαγειρεύονται στο φούρνο, σαν σαλάτα, στο πήλινο, ακόμα και στη κατσαρόλα (φασολάδα). Αποτελούν κύριο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής.

  • Τα έγχρωμα φασόλια

Πρόκειται για καινούργιες ποικιλίες φασολιού που διαφέρουν από τα λεύκα τόσο στο χρώμα αλλά κυρίως στη γεύση. Έχουν αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η γεύση του μοιάζει με του κάστανου και προσφέρουν έντονες  γαστριμαργικές συγκινήσεις. Τα φασόλια Καστοριάς και συγκεκριμένα οι ποικιλίες Γίγαντες Ελέφαντες, είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης(Π.Γ.Ε).

Μήλα

milaΤα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής συντελούν, ώστε το παραγόμενο προϊόν να έχει άριστο χρώμα, γλυκύτητα, τραγανότητα και ανθεκτικότητα. Οι διαστάσεις του καρπού είναι 65 χιλιοστά και άνω. Τα μήλα της Καστοριάς , είναι πλέον αναγνωρισμένα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

 

 

Μανιτάρια

manitaria-FIXΤα φαγώσιμα αγρία μανιτάρια συλλέγονται από υγρές, ανήλιες, και απάνεμες δασωμένες πλαγιές, ρέματα και κοιλάδες των ορεινών όγκων του Γράμμου και του Βίτσιου ή καλλιεργούνται και είναι κορυφαίας ποιότητας. Σε αυτό συντελεί το κλίμα της περιοχής της Καστοριάς και η απουσία του φαινομένου της όξινης βροχής. Έχουν εξαιρετική γεύση, μοναδικό άρωμα, και είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ορμόνες. Μπορούν να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο(Ψητά, τηγανιτά σαν σούπα, στο φούρνο, σε σάλτσες κ.α.).

Κάστανα

kastana-fixΤο αγαπημένο μας καστανό είναι ο καρπός ενός πολύ ωραίου ημέρου δέντρου της <<καστανιάς>> που ευδοκιμεί σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο 600 – 800μ. Τα καστανά είναι ωφέλιμα και θρεπτικά (αμυλούχος τροφή) και τρώγονται ωμά, βρασμένα ή ψημένα. Μια ακόμα σπουδαία και πολύ αγαπητή χρήση του κάστανου είναι η κατασκευή γλυκών όπως του γλυκό του κουταλιού το οποίο φιλόξενοι Καστοριανοί συνηθίζουν να κερνάνε.

 

Καρύδια

Καλλιεργούνται στις πλαγιές των βουνών και στις ρεματιές, Οι καρποί της μαζεύονται το φθινόπωρο όταν αρχίζει να μαυρίζει το εξωτερικόkaridia-fix του περίβλημα. Στη συνέχεια ξεφλουδίζονται, πλένονται και τα ξεραίνονται στον ήλιο. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες διακρίνονται σε τρεις ομάδες: αφράτα, ημίξηρα και στα σκληρά. Τα καρύδια είναι πολύ θρεπτικά και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική για παραδοσιακά εδέσματα της Καστοριάς( λικέρ καρύδι, σάλιαροι, μπακλαβάς).

Κρασί

oinosΗ Π.Ε. της Καστοριάς, ευνοημένος από το κλίμα και το έδαφος του και με την φροντίδα και γνώση των κάτοικων του παράγει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά με θρεπτικές, διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες που εξάγονται και στο εξωτερικό. Επίσης διατίθεται κρασί από κτήματα βιολογικής καλλιέργειας.

 

Τσίπουρο

tsipouroΤο τσίπουρο είναι απόσταγμα από στέμφυλα δηλαδή από τα ράκη των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παράγωγη κρασιού. Η διαδικασία της απόσταξης του τσίπουρου για τους καστοριανούς είναι παράδοση.

Τυριά

Η Φέτα (Π.Ο.Π.) Καστοριάς είναι το υπέροχο ελληνικό παραδοσιακό τυρί. Παρασκευάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με παραδοσιακή τεχνική που στηρίζεται στην δεξιοτεχνία των τεχνικών τυροκόμων. Από αγνό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, με μοναδικά υγιεινά χαρακτηριστικά, ξεχωριστή γεύση και κορυφαία ποιότητα.

galaktokomika-fixΤο Κασέρι, το κεφαλοτύρι και η κεφαλογραβιέρα Καστοριάς (Π.Ο.Π.): Τρία θαυμάσια ελληνικά τυριά που παρασκευάζονται από καθαρό, φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεύση και άρωμα, αποτέλεσμα συνδυασμού παραδοσιακής τεχνικής, ειδικών χωρών ωρίμανσης και άριστης ποιότητας εύγεστου και αρωματικού γάλακτος προερχόμενο από αιγοπρόβατα των αλπικών βοσκοτόπων της Π.Ε. της Καστοριάς.

Τοπικό μέλι

milissokomiaΤο μελί είναι πηγή ενεργείας για όλους τους οργανισμούς, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργιά του ανθρωπινού οργανισμού. Το μελί που παράγεται στην Π.Ε. είναι εξαιρετικής ποιότητας χάρη στην πλούσια χλωρίδα αλλά και στη γνώση και τη φροντίδα των έμπειρων μελισσοκόμων της περιοχής.

 

Αλιεία

Στη λίμνη της Καστοριάς υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πολλών ειδών ψαριών και προσφέρονται για ψάρεμα τόσο με τις παραδοσιακές βάρκες στα βαθιά νερά όσο και με καλάμι στις ακρολιμνιές περιοχές.alieia-fix Στα νερά της λίμνης υπάρχουν ψαριά όπως τα γριβάδια, οι πεταλούδες, οι τούρνες, οι γουλιανοί, τα πρίκια, τα ηλιόψαρα, οι πλατίκες και τα τσιρόνια. Τα λιμνίσια ψαριά είναι από τις πιο νόστιμες θρεπτικές και υγιεινές τροφές εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε υδατάνθρακες και της παρουσίας φωσφόρου, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών.

 

Άλλες τοπικές λιχουδιές που μπορείτε να γευτείτε είναι ο τραχανάς, χυλοπίτες γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, ζαχαροστράγαλα και  σάλιαρους.