Top
πορτιτσα © ioannis ioannidis

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης “Τηθύς” είναι ένα από τα 6 αναγνωρισμένα Γεωπάρκα της Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στον χάρτη Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO . Πρόκειται για μια περιοχή με μια διακριτική γεωλογική κληρονομιά και φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό γεω-σημείων που φημίζονται για τη σπανιότητα, την επιστημονική και εκπαιδευτική αξία τους αλλά και για τη μαγευτική ομορφιά τους.

μπουχαρια © nplion / getty images

Το Γεωπάρκο καλύπτει έκταση 2.486 km² με τον μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της Ελλάδας, τον Αλιάκμωνα, να ρέει μέσα από αυτό.

“Μερικά από τα άνω των 250 πιο γνωστά γεω-σημείων που περιλαμβάνει είναι το Φαράγγι της Πορτίτσας, η Βασιλίτσα, η Βάλια Κάλντα, η Βουνάσα, τα Μπουχάρια και ο χώρος ανασκαφής των προϊστορικών ελεφάντων.” 

pentalofos-kozanis © konstantinos lagos / getty images

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η γεωλογία του περιλαμβάνει βραχώδεις σχηματισμούς που χρονολογούνται από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια μέχρι σήμερα, τεκμηριώνοντας αρκετά τεκτονικά γεγονότα πλάκας, συμπεριλαμβανομένης της γέννησης του Ωκεανού της Τυθήος και της ανάδειξης της Ευρώπης ως ξεχωριστής ηπειρωτικής μάζας.

GEOL MAP Geopark handout a3 size

Τι θα δουν οι επισκεπτεσ

Η περιοχή στο Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης περιλαμβάνει οριστικές περιοχές του ωκεανού της Τηθύος.  Ειδικότερα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά:

  • Τα  παλαιότερα πετρώματα της Ελλάδος.
  • Σημαντικές τοποθεσίες που δείχνουν την γέννηση της Ευρώπης.
  • Τοποθεσίες κρίσιμης τοποθεσίας για την ανάπτυξη και την απόδειξη της θεωρίας των τεκτονικών πλακών.
  • Γεομορφολογικές  περιοχές φυσικού κάλλους που προέκυψαν από την αρχαία δράση των τεκτονικών πλακών  και της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων.
  • Η βάση για το περιβάλλον του παρελθόντος που ήταν το σπίτι σε σπάνιους μαστόδοντες και προϊστορικά όντα.

βενετικος © multipedia / getty images -

Γιατί Τηθύς; 

“Τηθύς ήταν η μητέρα όλων των υδάτων του κόσμου. Στο γεωλογικό κόσμο, εκατομμύρια χρόνια πριν, στον πλανήτη μας υπήρχε μόνο μια υπερ-ήπειρος, η Παγγαία. Η τεκτονική διάσπαση της Παγγαίας δημιούργησε έναν κλειστό ωκεανό που ονομάζεται «Τηθύς» και που έφτανε από τα παράλια της σημερινής Αγγλίας έως και τα παράλια της Κίνας. Η σημασία αυτού του ωκεανού είναι στο ότι εκεί προσδιορίζεται γεωλογικά η γέννηση της Ευρώπης, καρδιά της οποίας είναι εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Η περιοχή στο Γεωπάρκο μας περιλαμβάνει τις οριστικές περιοχές του ωκεανού της Τηθύος.”

Tsourgiaka GeowonderTsiourgiakas Geowonder

Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO

Το Διεθνές Δίκτυο Γεωπάρκων έχει ως βασικό σκοπό να συμπεριλάβει ως μέλη του γεωγραφικές περιοχές της Γης όπου η γεωλογική κληρονομιά βρίσκεται στο επίκεντρο δράσεων για την περιβαλλοντική προστασία, την εκπαίδευση και την τοπική ανάπτυξη. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2004 και σήμερα περιλαμβάνει 111 θέσεις σε 32 χώρες. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος ESPΑ του ΙΓΜΕΜ-EKBAA, δημιουργείται μια αίτηση για να ενταχθεί μια περιοχή εντός των ορίων των περιφερειών Γρεβενών-Κοζάνης ως μέρος του Διεθνούς Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων (EGN)

Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 .  Το  Δίκτυο συνέστησαν 4 φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται περιοχές με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον από την Γαλλία, την Ισπανία , τη Γερμανία και την Ελλάδα. Σήμερα περιλαμβάνει 64 θέσεις σε 22 χώρες. 

ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εκτός από το Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης, στην Ελλάδα υπάρχουν άλλα 5 αξιοσημείωτα γεωπάρκα. Αναλυτικά η λίστα:

  1. Γεωπάρκο Λέσβου (2000),
  2. Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),
  3. Γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού (2009),
  4. Γεωπάρκο Βίκου – Αώου (2010),
  5. Φυσικό πάρκο Σητείας (2015).
  6. Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης (22/04/2021)

 

Πληροφορίες

Κέντρο Ενημέρωσης Γρεβενών (μόνο με ραντεβού), 1χλμ Γρεβενών Κοζάνης, 51100

Κέντρο Ενημέρωσης Μαυραναίων (μόνο με ραντεβού)

Email:  Geowonders@gmail.com

Facebook: Geowonders of Greece

Ιστοσελίδα: https://www.geoparkgrevenakozani.com/

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • +30 24610 24022  (Γραφεία ΑΝΚΟ,ρωτήστε για το Γεώπαρκο)
  • +30 694 943 9053
Πηγές:
error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!