Top
ιερα-μονη-ταξιαρχών © ετδυμα

Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών 

Η  Μονή Ταξιαρχών βρίσκεται δυτικά και σε απόσταση 300 μ. περίπου από τον οικισμό. Η μονή ιδρύθηκε στα ερείπια παλιότερου μοναστηριού. Στη σημερινή του μορφή το μοναστήρι ανήκει στον 19ο αιώνα. Το συγκρότημα σώζεται στο σύνολο του αλλά δεν λειτουργεί πλέον, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία αναστήλωσης. Στο κέντρο της εσωτερικής αυλής υπάρχει το καθολικό με τη λιτή του. Στη Β. και Ν. πλευρά υπάρχουν τα κελιά, το αρχονταρίκι, διάφοροι βοηθητικοί χώροι, το βορδοναρείο, το φωτάναμα και ο φούρνος.

ιερα-μονη-ταξιαρχών © ετδυμα

Ι. Μ. Ταξιαρχών © ΕΤΔΥΜΑ

Στην Α. και Δ. πλευρά υπάρχει η πύλη της μονής. Το καθολικό της μονής αποτελεί μία παραλλαγή του αθωνικού τύπου, από τον οποίο έχει  διατηρήσει τους χορούς. Πρόκειται για μία βασιλική με τρούλο, με εγκάρσιους χορούς.

Το καθολικό της μονής ανήκει στον εγγεγραμμένο σταυροειδή αθωνικό τύπο. Το καταστατικό της μονής φυλάσσεται σήμερα το γραφείο της Κοινότητας του χωριού : «1834: Κατάστιχων/της μονής των πανμεγίστων /Ταξιαρχών Μιχαήλ και /Γαβριήλ εκ χωρίου Κοσικό». Ο θεμέλιος λίθος, όπως αναγράφεται στην τρίτη σελίδα, κατετέθη το 1834 «σεπτεμβρίού 23».

 

Ι-Μ-Ταξιαρχών © ΕΤΔΥΜΑ

Καθολικό Ι. Μ. Ταξιαρχών © ΕΤΔΥΜΑ

Στο κατάστιχο αυτό, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα βιβλίο παρρησίας, καταγράφονται τα χωριά της περιοχής , οι κάτοικοι και οι προσφορές τους.
Κατά την παράδοση το καθολικό, το οποίο χτίστηκε το 1815, θεμελιώθηκε στη θέση παλιότερου ναού.

Η κτιτορική επιγραφή βρίσκεται στο εσωτερικό υπέρθυρο της κυρίας εισόδου του ναού και έχει ως εξής:

«Ιστορήθη ο θείος ούτος και πάνσεπτος ναός των Πανμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ της Μονής Κουσκόν, αρχιερατεύοντος του Παναγιερολογιωτάτου του Αγίου Μητροπολίτου Γρεβενών Κυρίου Ιωαννικίου εφημερεύοντος του Πανοσιωτάτου κυρ Παπα- Ιωσηφ επιτροπεύων ο κυρ Ζηνόβιος και δια επιστασίας του εντιμωτάτου κυρ Νικολάου Σούρφλη 1848 Απριλίου 3».

Τα κελιά της μονής χτίστηκαν 1933, ενώ ο πύργος του κωδωνοστασίου το 1897 από μαστόρους του χωριού Καλλονή.

Ι. Μ. Ταξιαρχών © ΕΤΔΥΜΑ

Ι. Μ. Ταξιαρχών © ΕΤΔΥΜΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ίδρυση μονής: 1815

Επισκέψιμη: Η μονή είναι υπό αναστήλωση και δεν είναι επισκέψιμη

Διεύθυνση: Ταξιάρχης Γρεβενών

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΤΣΙΟΥΜΕΛΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ –Αρχαιολόγος
ΠΗΓΗ: visit-grevena
error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!