Top
Καστοριά Banner

Ο οινοτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που άρχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παράλληλα με την δημιουργία νέων ή/και εκσυγχρονισμό υπαρχόντων οινοποιείων.  Στο μυαλό των ταξιδιωτών συνδέεται κυρίως με εμπειρίες από οδικά ταξίδια στην ύπαιθρο και σε πανέμορφα φυσικά τοπία αλλά και εκλεκτές γεύσεις. Στην περίπτωση της Καστοριάς οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν την επίσκεψη τους στα οινοποιεία της περιοχής με επίσκεψη στην  λίμνη Ορεστιάδα, τα μουσεία της πόλης, τις παλιές συνοικίες με τα αρχοντικά της αλλά και τον μεγάλο αριθμό Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών εκκλησιών.

Στον οινικό χάρτη της Ελλάδας η Καστοριά έχει μπει σχετικά προσφατα, παρ’ όλα αυτά ήδη από το 2006 υπάρχει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) για τον τοπικό οίνο της, ενώ η περιοχή αποτελεί τμήμα της διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών. 

Τα δύο επισκέψιμα κτήματα είναι το Κτήμα Μάγγελ και το Κτήμα Στεργίου.

ΚΤΗΜΑ ΜΑΓΓΕΛ

Το σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος Μαγγελ περιβάλλεται από αμπελώνα και βρίσκεται στην Καστοριά λίγο έξω από το χωριό Κορομηλιά σε ιδιόκτητο χώρο. Το οινοποιείο στεγάζει μια σύγχρονη γραμμή παραγωγής και εμφιάλωσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς επίσης και μια υπόγεια κάβα εφοδιασμένη με βαρέλια από γαλλική δρυ.

Εγκαταστάσεις Κτήματος Μαγγελ

Εγκαταστάσεις Κτήματος Μαγγελ

Οι φιάλες αποθηκεύονται σε γαλλικές ξύλινες παλέτες σε υπόγειο χώρο για ωρίμανση και παλαίωση η δε θερμοκρασία διατηρείται στους 12-14°C. Ενδεικτικό της ποιότητας είναι το γεγονός πως η οινοποίηση του ερυθρού οίνου γίνεται σε δρύινες δεξαμενές. Ο αμπελώνας του κτήματος σε υψόμετρο 700 - 900 μέτρα δέχεται την δροσερή αύρα του Γράμμου που μαζί με το ''Αγιαμι'' τον ούριο άνεμο που φυσάει επάνω από την λίμνη της Καστοριάς χαρίζει την διαφορετικότητα στα κρασιά του κτήματος.

Αμπελώνας © Κτήμα Μαγγελ

Αμπελώνας © Κτήμα Μαγγελ

Έτσι με τεχνογνωσία , προσπάθεια και εμπειρία το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή κρασιών που φέρουν την επωνυμία Μαγγελ. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο κτήμα είναι ελληνικές Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, και Ξινόμαυρο.
Διεθνείς Pinot noir, Tannat , Cabernet Frank, Cabernet Sauvignon , Syrah , Merlot, Viognier και Sauvignon Blanc.
Τέλος η ετήσια παραγωγή του κτήματος Μαγγελ φθάνει στις 25 - 30 χιλιάδες φιάλες.

Κρασιά Κτήματος Μαγγελ

Κρασιά Κτήματος Μαγγελ

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και είναι ανοιχτό από τις 8π.μ. έως τις 3μ.μ. Καλό θα ήταν πριν την επίσκεψη σας να κλείσετε ραντεβού στα τηλέφωνα 6972221498 και 6946810989. H ξενάγηση γίνεται μόνο στα ελληνικά. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση: Κορομηλιά Καστοριάς, ΤΚ. 52100

Σταθερό & Φαξ: 2467504754

Κινητά: 6972221498 & 6946810989

Email: magelwines@gmail.com

Website: https://maggel.gr

Facebook: κτήμα Μάγγελ

ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Το Κτήμα Στεργίου βρίσκεται βορειοδυτικά του ελληνικού χάρτη, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς , στο χωριό Μεταμόρφωση. Πρόκειται για μια σύγχρονη αμπελοοινική προσπάθεια που στόχο έχει την ανάδειξη του ιστορικού αμπελώνα της Καστοριάς και τη δημιουργία οίνων άμεσα συνυφασμένων με το μικροκλίμα της περιοχής. Τα ιδιόκτητα αμπέλια της οικογένειας Στεργίου τα εντοπίζουμε φυτεμένα σε εδάφη αμμώδη και αμμοαργιλοπηλώδη, στους πρόποδες του Όρους Βιτσίου, μόλις λίγα μέτρα μακριά από την λίμνη Ορεστιάδα και σε υψόμετρο 670-800μ., όπου επικρατούν πολύ ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες. 

Αμπελώνας © Κτήμα Στεργίου

Αμπελώνας © Κτήμα Στεργίου

Έχοντας ως βασική φιλοσοφία την ισορροπία ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο, οι άνθρωποι του κτήματος επιμένουν στην βιολογική καλλιέργεια από το 1998. Η λίπανση της αμπέλου γίνεται με τη χρήση κομποστοποιημένης οργανικής μάζας ενώ η καταπολέμηση των ασθενειών γίνεται μόνο με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Η χειρωνακτική εργασία, οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, η συχνή επιστημονική παρακολούθηση, η οινοποίηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα δυναμικά κρασιά με χαρακτήρα. 

Κτήμα Στεργίου

Κελάρι, Κτήμα Στεργίου

Ώρες Λειτουργίας & Ξεναγήσεις

Καθημερινές: 09:00-14:00 και 16:00-19:00.

Σαββατοκύριακα και αργίες: 09:00-14:00 και 16:00-19:00.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού, με τις ξεναγήσεις να γίνονται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00-14:00 και 16:00-19:00, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 2467072508 και είναι δωρεάν. Η επίσκεψη περιλαμβάνει μικρή περιήγηση στον αμπελώνα, ξενάγηση στο χώρο παραγωγής, όπου περιγράφεται η διαδικασία συλλογής των σταφυλιών και οινοποίησης, στο κελάρι, όπου γίνεται αναφορά στη διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού και στο χώρο εμφιάλωσης. Η γευστική δοκιμή γίνεται με χρέωση και το ελάχιστο κόστος ειίναι 5€ το άτομο. Οι επιλογές που υπάρχουν παρουσιάζονται και συμφωνούνται κατά τη διαδικασία κράτησης.

Αμπελώνας τον χειμώνα © κτήμα Στεργίου

Αμπελώνας τον χειμώνα © κτήμα Στεργίου

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Κτήμα Στεργίου

Μεταμόρφωση, τ.κ. 52059, Καστοριά

Τηλέφωνο: 2467072508

Κινητό: 6946791348

E-mail: info@ktimastergiou.gr 

Facebook: Ktima Stergiou

Instagram: ktima_stergiou

error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!