Top
I.M. Αγίου Νικολάου Κορησού © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

Στις βόρειες παρειές του όρους Μουρικίου λίγο πάνω από την Κορησό, πολύ κοντά στον οικισμό Αγίου Νικολάου (πρώην Τσιρίλοβο) και πλησίον του Γέρμα, βρίσκεται η ομώνυμη Μονή που απέχει 19χλμ από την Καστοριά. Βουτηγμένη στο πράσινο και κατάφυτο περιβάλλον από πεύκα και βελανιδιές, με πανοραμική θέα από υψόμετρο 1.000μ., τη δροσιά του καλοκαιριού και το αφόρητο κρύο του χειμώνα πορεύεται με μεγαλοπρέπεια στο διάβα των αιώνων.

Παλαιός

Παλαιός “ξενώνας” Μονής Αγίου Νικολάου © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

Η μελέτη της ιστορίας της Μονής παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι, κατά την παράδοση, η ίδρυση της ανάγεται πολύ πίσω, στο απώτερο παρελθόν. Κάποιοι με υπερβολή είναι αλήθεια, τοποθετούν την ίδρυση της στο 15ο αιώνα, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται ιστορικά. Η μονή του Αγίου Νικολάου αρχικά ήταν ανδρώα, αλλά το 1963 με απόφαση του ΥΠΕΠΘ μετατράπηκε σε γυναικεία.

Καθολικό Ι. Μονής Αγίου Νικολάου © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

Εσωτερικό Ναού Αγίου Νικολάου © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

Περίοδος ηγουμένου Γρηγορίου (1871-1912)

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο διάβα του χρόνου κουβαλάει μνήμες ιστορικές, μνήμες εθνικών αγώνων, μνήμες πνευματικές και κοινωνικής προσφοράς. Ασφαλώς σ’ αυτούς τους αγώνες πρωταγωνιστές ήταν οι άνθρωποι του, όπως π.χ. Ο ηγούμενος Γρηγόριος και πολύ αργότερα ο Σεβαστιανός Στεφανόπουλος.

Εικόνα Αγίου Νικολάου © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

Εικόνα Αγίου Νικολάου © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

Κατά την υπερτεσσερακονταετή διακονία του ο Γρηγόριος ξεδίπλωσε τις ικανότητες και τα χαρίσματα του ωφελώντας πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως τους κατοίκους και κυρίως τα άπορα και ορφανά παιδιά, και είναι απορίας άξιο πως με τόσα λίγα μέσα κατόρθωσε να ιδρύσει Ορφανοτροφείο-Σχολείο, του οποίου ο αριθμός έφθασε τον αριθμό των 44 μαθητών-τροφίμων.

I.M. Αγίου Νικολάου Κορησού © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

I.M. Αγίου Νικολάου Κορησού © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

Ο καθηγούμενος Γρηγόριος εμφανίζεται σύμφωνα με μαρτυρίες Μακεδονομάχων οπλαρχηγών στις αρχές του 19ου αιώνα, συνεργαζόμενος μαζί τους. Η μονή του Αγίου Νικολάου εκείνο το διάστημα διετέλεσε καταφύγιο, σταθμός, “στρατηγείο” των οπλαρχηγών και των ανταρτικών σωμάτων όπως Παύλος Μελάς, Κοντούλης, Γ. Δικώνυμος-Μακρής, Καούδης, Καραβίτης, Κολοκοτρώνης, Λάκης Πύρζας κ.α. Αρκετές ήταν και οι επιστολές του Παύλου Μελά με αναφορές από επισκέψεις του στην Μονή, στον ηγούμενο Γρηγόριο και την βοήθεια του στον Αγώνα. 

Προτομή και τάφος ηγουμένου Γρηγορίου

Προτομή και τάφος ηγουμένου Γρηγορίου

Η πυρπόληση της Μονής

Λόγω της ενεργής συμμετοχής της Μονής στον Αγώνα, στις 28 Φεβρουαρίου του 1905 αφού πρώτα λεηλατήθηκε η Μονή, καταστράφηκε με εντολές του Βουλγαρικού Κομιτάτου. Οι μοναχοί δολοφονήθηκαν εκτός από τον Ηγούμενο Γρηγόριο που απουσίαζε. Το 1911 ανεγέρθη ξανά με την συνδρομή του Ελληνικού Κράτους. 

Νεότερα χρόνια

Η αναγέννηση της Μονής είναι συνυφασμένη με την εγκατάσταση της γυναικείας Αδελφότητας την δεκαετία του 1960. Από το διάστημα αυτό έγινε επέκταση των εγκαταστάσεων και ανέγερση νέου ναού το 1969 καθώς ο παλαιός ναός ήταν ετοιμόρροπος. Στον χώρο της Μονής διατηρείται ακόμα ο παλιός “ξενώνας”.

Στο Μοναστήρι φυλάσσεται τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου καθώς και μία θαυματουργή Ιερά Εικόνα του Αγίου.

I.M. Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

I.M. Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ίδρυση μονής: 15ος αιώνας (μη επιβεβαιωμένη)

Μονή: Γυναικεία

Ηγουμένη: Αντωνία Τρουμπούκη

Εγγεγραμμένες μοναχές: 6

Εορτασμός/Πανηγύρι: 20 Μαΐου, ανακομιδή και μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας 

Διεύθυνση: 3χλμ Κορησού – Γέρμα

Τηλέφωνο: 24670 51228

Επισκεψιμότητα: Η μονή είναι ανοιχτή όλο το χρόνο για τους επισκέπτες και γκρουπ τις ώρες 08:00-12:00 και 17:00-19:00. 

I.M. Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου © Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

Γειτονικά

Στην γύρω περιοχή και σε μικρή απόσταση αξίζει να επισκεφτείτε τα άλλα δύο Μοναστήρια, των Αγίων Αναργύρων Μελισσότοπου, και της Αγίας Παρασκευής Βασιλειάδας.

Πηγές: Έκδοση Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου (Κορησού) | Εμμανουήλ Η. Κουτσιαύτης

Ακολουθήστε μας στο Facebook για να μείνετε ενημερωμένοι για νέα άρθρα Προσκυνημάτων της Δυτικής Μακεδονίας.

#visitwesternmacedonia @visitwesternmacedonia

error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!