

Σε απόσταση μόλις 25χλμ. από την Κοζάνη και μέσω της Εγνατίας Οδού θα βρεθείτε στη Σιάτιστα. Η πόλη με πρωτοστάτες τους εμπόρους της, την γουνοποιία και την αμπελουργία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τον 18ο και 19ο αιώνα.
Στη Σιάτιστα υπάρχουν τα περισσότερα και πλουσιότερα τοιχογραφημένα αρχοντικά της Μακεδονίας.
Παλιό αρχοντικό στη Σιάτιστα © Dionisis Mposiakas
Στην περίοδο αυτής της ανάπτυξης δημιουργήθηκαν πανέμορφα από αρχιτεκτονικής άποψης αρχοντικά, τα οποία είναι δημιουργήματα και κατάλοιπα του αστικού τρόπου ζωής που δέχτηκαν οι Σιατιστινοί κοσμοπολίτες πραγματευτάδες και έμποροι στους χώρους εγκατάστασής τους και της κουλτούρας που βίωσαν στις επαφές που είχαν με τα αστικά και πολιτιστικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης.
Αρχοντικό Κανατσουλη (η Χατζημιχαήλ) © Dionisis Mposiakas
Τα αρχοντικά είναι αριστουργήματα της μακεδονικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και «εκθετήρια» των ιδεολογικών στόχων που αποτυπώθηκαν στην εικαστική διακόσμηση από τους παραγγελιοδότες ιδιοκτήτες τους.
Γραφικό σοκάκι στη Σιάτιστα © Dionisis Mposiakas
Τα πιο σπουδαία και αντιπροσωπευτικά σωζόμενα αρχοντικά χρονολογούνται μεταξύ των ετών 1740 και 1780 (Πούλκως, Μανούση, Νερατζόπουλου, Κανατσούλη), αν και αξιόλογα δείγματα υπάρχουν και από τον 19ο αιώνα (Δόλγκηρα). Ο ζωγραφικός διάκοσμος έχει θεματογραφική και τεχνοτροπική ποικιλία. Απόψεις πόλεων ή του εθνικού μύθου (Κωνσταντινούπολη, Στήλες του Ολυμπίου Διός) προσωπογραφίες, μυθολογικά θέματα, διακοσμητικά μοτίβα.
Αρχοντικό στη Σιάτιστα © Dionisis Mposiakas
Οι ανθρωπόμορφες απεικονίσεις αναφέρονται σε πρόσωπα και θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Στο αρχοντικό του Μαλιόγκα, ανάμεσα σε άλλες μορφές απεικονίζεται και το πορτρέτο του Ρήγα Φεραίου. Στο αρχοντικό του Κανατσούλη, οι μυθολογικές σκηνές στο μεσοπάτωμα βασίζονται στο εγχειρίδιο ελληνικής μυθολογίας του Κοζανίτη Χαρίση Μεγδάνη, ενός διακεκριμένου λόγιου του Διαφωτισμού.
Αρχοντικό Πουλκως © Dionisis Mposiakas