Top
Σιάτιστα Banner

«Όταν ο Ωρίων και ο Σείριος έρθουν στη μέση τ’ ουρανού και η ροδοδάχτυλη Ηώ βλέπει τον Αρκτούρο, τότε κόψε και φέρε στο σπίτι σου όλα τα σταφύλια δείξε τα στον ήλιο δέκα ημέρες και δέκα νύχτες, ίσκιασέ τα πέντε και την έκτη ημέρα βάλε στα αγγεία τα δώρα του Διονύσου, πλούσιου σε χαρές»

ΗΣΙΟΔΟΣ, Ἔργα καὶ Ἡμέραι (582-617)

Εκτός από τα περίφημα αρχοντικά της, η Σιάτιστα είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού. Η αμπελοκαλλιέργεια στην όμορφη κωμόπολη της Κοζάνης, και έδρα του Δήμου Βοϊου, έχει μια μακρόχρονη ιστορία που πιθανολογείται σύμφωνα με πηγές της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου Σιατίστης με την δημιουργία της πόλης. Για την άριστη ποιότητα των κρασιών και κυρίως του λιαστού κρασιού της έχει γράψει και ο Άγγλος περιηγητής Lake από την επίσκεψη του στην Σιάτιστα το 1805. 

Κελάρι του Ταπνού © Κτήμα Δύο Φίλοι

Κελάρι του Ταπνού © Κτήμα Δύο Φίλοι

Μετά την απελευθέρωση το 1912 στην Σιάτιστα καλλιεργούνταν 28.000 στρέμματα. Ήταν τόσο σημαντική η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή που τα σχολεία έκλειναν για μια εβδομάδα για να συμμετάσχουν οι μαθητές στον τρύγο. Στις μέρες μας στην Σιάτιστα καλλιεργούνται γύρω στα 3.000 στρέμματα.

ΛΙΑΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Το πιο γνωστό κρασί της Σιάτιστας είναι το λιαστό (ηλιαστό). Τα λιαστά κρασιά παρασκευάζονταν από την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Οι αρχαίοι τα προτιμούσαν καθώς εκτός από την άριστη γεύση τους, η μεταφορά τους όπως και η συντήρηση τους δεν δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα. 

Πρόκειται για γλυκό ή ημίγλυκο κρασί που όταν είναι νέο έχει κόκκινο ή ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Χρησιμοποιούνται μοσχόμαυρα σταφύλια για την παραγωγή του και παλιότερα το πάτημα του γίνονταν με τα χέρια και σε ξύλινη σκάφη.

Κτήμα Δύο Φίλοι

Το Κτήμα "Δύο Φίλοι" είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίας του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με το ζεύγος Γεωργία Γκουτζιαμάνη-Ιωάννη Πολύζου. Βρίσκεται στη Σιάτιστα, πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Νοτιοδυτικά και σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από τη πόλη της Κοζάνης, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας του Βοΐου που έχει σήμερα περίπου 7.000 κατοίκους.

Οινοποιείο Δύο Φίλοι

Οινοποιείο Δύο Φίλοι

To οινοποιείο βρίσκεται μέσα στη πόλη της Σιάτιστας, είναι επισκέψιμο, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε Σιατιστινό αρχοντικό και συμμετέχει στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος (Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών).

Οινοποιείο © Κτήμα Δύο Φίλοι

Οινοποιείο © Κτήμα Δύο Φίλοι

Οινικές Ξεναγήσεις:

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και  προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του καθώς εκτός από την ευκαιρία να δοκιμάσει κρασιά του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα έχει την δυνατότητα να δει από κοντά το 180 ετών κελάρι "Του Ταπνού", ένα ζωντανό μνημείο της Σιάτιστας. Οι επισκέψεις γίνονται στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα.

Κελάρι του Ταπνού © Κτήμα Δύο Φίλοι

Κελάρι του Ταπνού © Κτήμα Δύο Φίλοι

Πληροφορίες:

Ιστοσελίδα: diofili.gr

Email: g.goutziamani@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/diofiliwinery

Διεύθυνση: Αγίου Νικάνορος 5, Σιάτιστα, Τ.Κ. 50300

Τηλέφωνα: +302465022224,  +306948946948, +306940513723

Ωράριο λειτουργίας:

  • Δευτέρα— Παρασκευή: 9:00πμ–6:00μμ
  • Σάββατο & Κυριακή: 11:00πμ–5:00μμ (κατόπιν συνεννοήσεως)
Οινοποιείο Μαγκούτες

Ο αμπελώνας του Οινοποιείου "Μαγκούτες" καταλαμβάνει την premium ζώνη της Αμπελοοινικής περιοχής της Σιάτιστας, αναβιώνοντας και συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων, στην παραγωγή και οινοποίηση εξαίρετων οίνων παγκόσμιας κλάσης. Οι άοκνες προσπάθειες των οικογενειών των Δημήτρη Διαμαντή και Γιώργου Παπαγεωργίου, δεμένες εδώ και γενεές με τη γη της Σιάτιστας, έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια, να επαναπροσδιορίσουν με την καλλιέργεια των ντόπιων αποκλειστικά ποικιλιών του Ξινόμαυρου του Μοσχόμαυρου και του Νιγρικιώτικου τον αμπελώνα της ορεινής Δυτικής Μακεδονίας, αφήνοντας εκτός, κάθε υπόνοια ξενόφερτου εξωτισμού :

Μηδενικές παρεμβάσεις στην καλλιέργεια και στην οινοποίηση, επιμονή και αυστηρή προσήλωση στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών του αμπελώνα.

Αμπελώνας Οινοποιείου

Αμπελώνας Οινοποιείου "Μαγκούτες"

Το Οινοποιείο και ο αμπελώνας είναι επισκέψιμοι κατόπιν επικοινωνίας και οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Πληροφορίες / Info:

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή / Monday to Friday

Τλφ/Magoutes Vineyard, phone: +302465023236

Email: info@magoutes.com

Αμπελώνας τον χειμώνα © Οινοποιείο

Οινοποιείο Νάκος

Η οικογένεια Νάκου έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Το οινοποιείο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 80 δίπλα σε έναν από τους παλιούς ιδιόκτητους αμπελώνες, στη θέση «Μπάρα», βρίσκεται ακριβώς μετά την έξοδο της Εγνατίας Οδού προς Σιάτιστα. Το 2014 η εταιρία ΑΦΟΙ Χ. Νάκου ΑΕ προχώρησε σε νέες επενδύσεις, αναδιοργανώθηκε και πλέον αναδεικνύεται σε μια από τις πιο δυναμικές και ανταγωνιστικές παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

Οινοποιείο Νάκος

Οινοποιείο Νάκος

Το Οινοποιείο Νάκος παράγει οίνους ποιότητας Πιστοποιημένης Γεωγραφικής Ένδειξης και διαθέτει Πιστοποιητικά Οίνου παραγόμενου από σταφύλια Βιολογικής γεωργίας. Συμμετέχει σε Διεθνείς Εκθέσεις και σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνων απ’ όπου βραβεύεται με αξιόλογα μετάλλια και αποσπά διακρίσεις ανάμεσα σε χιλιάδες οίνου του ευρωπαϊκού αμπελώνα. 

Λιαστός © Οινοποιείο Νάκος 

Προτεραιότητα δίνεται σε συνεργασίες με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα για έρευνα και καινοτομία με σκοπό τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων. Ένα σημαντικό ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχει το Οινοποιείο Νάκος είναι το WineLiveLabel που στόχο έχει την ανάδειξη προϊόντων οίνου με τη χρήση των τεχνολογιών AR (Augmented Reality) στη σήμανσή του. Συντονιστής είναι το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων με το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στο έργο συνεργάζεται με την ΑΡΓΩ Γενική Διαφημιστική.

Πληροφορίες:

Ιστοσελίδα: http://nakoswinery.gr

Email: winerynakos@gmail.com

Instagram: www.instagram.com/winery_nakos/

Διεύθυνση: Μπάρα Σιάτιστας, Τ.Κ.: 50300,

Τηλέφωνα: +30 2462 023450

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα— Παρασκευή: 9:00πμ–5:00μμ

Επισκέψεις: Κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 2462023450.  Η ξενάγηση γίνεται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Πηγή: Σιατιστινή αμπελουργία και οινοποίηση. Μια παράδοση αιώνων…

error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!