Top
Κατασκευή Γέφυρας Σερβίων 6
Φωτογραφίες: Ξενοφών Βαΐζογλου, Αρχείο Νομαρχίας Κοζάνης, Σιμιτοπούλου (Νηστικάκη) Μαρία, Ιωάννης Λάμπρος, Αναστασία Ηλιοπούλου,  Δημήτρης Καραθανάσης, Γιώργος Παπαδόπουλος

Η Νεράιδα Σερβίων είναι ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από την γέφυρα Σερβίων-Νεράιδας στην λίμνη του Πολυφύτου. Το μαγευτικό τοπίο της περιοχής συνθέτουν τα Πιέρια Όρη, η λίμνη του Πολυφύτου, η γέφυρα αλλά και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, την έχουν κάνει πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών. 

Νεράιδα @ Ξενοφών Βαΐζογλου

Νεράιδα @ Ξενοφών Βαΐζογλου

Η Νεράιδα δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι, ούτε είχε χτιστεί αρχικά σε αυτό το σημείο. Η ιστορία του χωριού και ειδικά των κατοίκων της δεν είναι και η πλέον ευχάριστη αφού έπρεπε να μετεγκατασταθούν τρεις φορές από το 1922 έως το 1974.

Η παλιά Νεράιδα

Η παλιά Νεράιδα

Οι κάτοικοι της είναι πρόσφυγες του Νοτιοανατολικού Πόντου,  όπου με την ανταλλαγή του 1922 άφησαν όλο το βιος τους και εγκαταστάθηκαν στα Λεύκαρα Κοζάνης. Λόγω του ότι μέρος ήταν όμως άγονο και τους δημιούργησε αρκετές δυσκολίες αποφάσισαν το 1929 να στήσουν το σπιτικό τους δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα. 

Η παλιά Νεράιδα

Στις παρυφές του λόφου είχαν άφθονες πηγές με πεντακάθαρο νερό. Εντυπωσιασμένος από τα πολλά νερά ο Δεσπότης Κοζάνης Ιωακείμ, έδωσε στα εγκαίνια του νέου χωριού το όνομα Νεράιδα.

Η παλιά Νεράιδα

Σύμφωνα με έναν από τους μύθους, το ονομα Νεράιδα δόθηκε από τους κατοίκους προς τιμήν των νεράιδων του ποταμού, οι οποίες όταν οι νέοι του χωριού περνούσαν από την γέφυρα, τους προέτρεπαν να πέσουν στο ποτάμι να τις συναντήσουν.

η παλιά νεράιδα

Οι κάτοικοι βοηθώντας ο ένας τον άλλον και με πολύ κουράγιο, έχτισαν τον νέο οικισμό, άρχισαν να καλλιεργούν τα εύφορα χωράφια ενώ ασχοληθηκαν και με την κτηνοτροφία. Κατάφεραν να χτίσουν και ένα μικρό υδραυλικό φράγμα και με το νερό των πηγών είχαν δωρεάν ύδρευση και άρδευση.

Αγιασμός στην κατασκευή σπιτιού

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι και το 1974 που η ΔΕΗ λόγω του Υδροηλεκτρικού ΥΗΣ Πολυφύτου εξανάγκασε τους κατοίκους να μετεγκατασταθούν για τρίτη φορά. Με τις αποζημιώσεις να είναι πολύ μικρές, την ανεργία μεγάλη, και με την κρατική βοήθεια να είναι πολύ μικρή, πολλοί κάτοικοι ξενιτεύτηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεγάλος αριθμός των κατοίκων όμως εγκαταστάθηκε στον σημερινό λόφο που βρίσκεται το χωριό και με μεγάλο κόπο και πάλι συνέβαλαν στην διαμόρφωση ενός από τα πιο επισκεπτόμενα αξιοθέατα της Δυτικής Μακεδονίας.

Μεταφορά νερού από την λίμνη στο χωριό 

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος 1.372 μέτρων. Αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας και βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερβίων. Τα έργα για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1972, δόθηκε για χρήση το 1975 και εγκαινιάσθηκε το 1976. Αποτελείται από 27 γιγάντιες κολώνες που κατασκευάστηκαν όπως και η θεμελίωση, πριν τη δημιουργία της λίμνης.

Η γέφυρα όμως αυτή αποτελεί την 5η κατά σειρά στο σημείο, με τις 4 προηγούμενες να έχουνε κατασκευαστεί πριν την δημιουργία του φράγματος και της τεχνητής λίμνης. 

Η πρώτη γέφυρα κατασκευάστηκε σύμφωνα με πηγές μεταξύ 1884 και 1890. Ήταν μια μεταλλική γέφυρα η οποία ανατινάχτηκε το 1941 από τους συμμάχους για να εμποδίσουν το πέρασμα των Γερμανών. 

Παλιά Γέφυρα Σερβίων

Οι Γερμανοί με την σειρά τους κατασκεύασαν μια ξύλινη γέφυρα η οποία καταστράφηκε από αντάρτες για να καθυστερήσει τα Ιταλικά στρατεύματα που ερχόντουσαν για να συνδράμουν στην μάχη του Φαρδύκαμπου.

Παλιά Γέφυρα Σερβίων

Το μηχανικό των Ιταλών ήταν αυτό που έφτιαξε την τρίτη στη σειρά γέφυρα η οποία αντικαταστάθηκε από μια μεταλλική το 1953. Η γέφυρα αυτή είναι που έχει μείνει και στην μνήμη πολλών κατοίκων, με αναμνήσεις από το φυλάκιο της χωροφυλακής και την Αγία Βαρβάρα.

Μεταλλική γέφυρα Σερβίων


Πηγές: Visitneraida,  Σερβίων Φρουρός

error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!