

Ένα μοναδικό προϊόν, που καλλιεργείται και παράγεται επί αιώνες εδώ και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ‘δίνει χρώμα’ στην περιοχή,είναι το βολβόριζο φυτό κρόκος. O κρόκος δίνει το όνομά του σε ένα από τα χωριά όπου καλλιεργείται και έχει καταστήσει την Κοζάνη γνωστή στα πέρατα του κόσμου, μια που το φυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται σε ελάχιστες περιοχές της γης.
Η περιοχή της Κοζάνης και συγκεκριμένα τα χωριά Κρόκος και Καρυδίτσα, είναι οι μοναδικοί συστηματικοί καλλιεργητές του κρόκου στην Ελλάδα και από τους ελάχιστους στην Ευρώπη (καλλιεργείται επίσης σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία).
Η καλλιέργεια του κρόκου, που είναι μια πολύ λεπτή, τελετουργική θα λέγαμε διαδικασία, έχει σημαδέψει τη ζωή της περιοχής και εκτός από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, το ευγενές αυτό άνθος έχει δώσει το χρώμα του και στα χωριά που τον καλλιεργούν. Η περίοδος ανθοφορίας και συγκομιδής του κρόκου διαρκεί λίγες μέρες, από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Κρόκος Κοζάνης
Από το 1971 ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ο οποίος όπως δηλώνει και το όνομά του έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου.
Γνωρίζατε ότι τα 6.000 στρέμματα που καλλιεργούνται προσφέρουν εισόδημα σε πάνω από 1.000 οικογένειες;
Ο κρόκος της Κοζάνης θεωρείται από τους καλύτερους του κόσμου. Για να απολαύσετε τις γαστριμαργικές και…αφροδισιακές του ιδιότητες, δεν έχετε παρά να μελετήσετε έναν τσελεμεντέ. Αν βρείτε τη συνταγή, αναζητήστε τον και θα τον βρείτε στα καλά καταστήματα τροφίμων.