Top
Μουσειο Αιανής © Δάλλης Γρηγόρης

Η Αιανή, μια κωμόπολη νότια της Κοζάνης, όντας πρωτεύουσα ενός ισχυρού βασιλείου, έχει ακμάσει στην αρχαιότητα. Σήμερα είναι ένα όμορφο μέρος με ένα καλά οργανωμένο και εξοπλισμένο Μουσείο και δύο αρχαιολογικούς χώρους (αρχαία πόλη και βασιλική νεκρόπολη) ανοιχτά στο κοινό.

Ο ιδρυτικός μύθος συνδέει άμεσα την πόλη Αιανή με τον ιδρυτή της Ελίμειας: Αιανή, πόλις Μακεδονίας, από Αιανού παιδός Ελύμου, το εθνικόν Αιαναίος (Στέφανος Βυζάντιος). Το όνομα της Αιανής συνδέεται ετυμολογικά με το επίρρημα αεί(=πάντοτε) και η αναγραφή της σε δύο επιγραφές, εντοιχισμένες σε εκκλησίες της σύγχρονης κωμόπολης, οδήγησε στην αναζήτηση της πόλης, τη θέση της οποίας επιβεβαιώσαμε με την ανασκαφική έρευνα, όπως και το γεγονός ότι η Αιανή υπήρξε πρωτεύουσα του βασιλείου της Ελίμειας ή Ελιμιώτιδας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Το Μουσείο είναι ένα σύγχρονο ερευνητικό ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας και φήμης. Το κτιριακό συγκρότημα έχει συνολική έκταση 4.500 τ.μ. και περιλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο στον πρώτο όροφο έκτασης 1000 τ.μ. και το ισόγειο με αποθήκες κατάλληλα διαμορφωμένες ως προς την ασφάλεια και την αντιμετώπιση φθοράς από κλιματικές συνθήκες, εργαστήρια οργανωμένα και πληρέστατα εξοπλισμένα, γραφεία, βιβλιοθήκη, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, ξενώνα και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τόσο οι χώροι του ισογείου όσο και ο όροφος της Έκθεσης έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να καταστούν προσβάσιμοι από τα άτομα ΑΜΕΑ. 

Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου, ο οποίος εκτείνεται σε 18.000 τ.μ. υπάρχουν δύο άνετα πάρκιν με κήπους, όπου υπάρχει μία έκθεση με σύγχρονα γλυπτά, τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για το Μουσείο. Μερικά από τα Εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται σε ημιυπαίθρια περιοχή. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κήπος για εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κυρίως στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Η Έκθεση

Η Έκθεση είναι δομημένη χρονολογικά και θεματικά και δόθηκε βαρύτητα τόσο στην επιστημονική παρουσίαση των ευρημάτων, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εξειδικευμένων επισκεπτών, όσο και στην ανάδειξη του εκπαιδευτικού χαρακτήρα των αρχαιοτήτων, ώστε να μυηθεί και ο πλέον ανυποψίαστος επισκέπτης σε βασικούς τομείς της αρχαίας ιστορίας και πολιτισμού.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα οργανώνεται σε τρεις παράλληλους άξονες:

1. Στην ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσας της Ελιμιώτιδας, (ενός βασιλείου από τα ισχυρότερα της Άνω Μακεδονίας), και της ευρύτερης περιοχής από τα προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

2. Στις ενότητες των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στους διάφορους τομείς της συστηματικής ανασκαφής (πόλη, νεκροταφεία, χώρα) αλλά και τα σύνολα που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές.

3. Στην καθημερινή ζωή και τους θεσμούς στην αρχαιότητα, όπως προβάλλονται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Υπαίθριος Αρχαιολογικός Χώρος Αιανής

Η αρχαία πόλη της Αιανής τοποθετείται στη θέση Μεγάλη Ράχη σε απόσταση 1500 μέτρων από την έξοδο της σύγχρονης πόλης. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φώς τρία μεγάλα δημόσια κτίρια και πολλές ιδιωτικές κατοικίες. Σε κοντινή απόσταση από την αρχαία πόλη βρίσκεται η Νεκρόπολη με εκτεταμένα νεκροταφεία από την ύστερη εποχή του χαλκού μέχρι τα υστεροελληνικά χρόνια. Τα πλούσια κτερίσματα των ασύλητων λακοειδών τάφων εμφανίζουν μοναδική ποιότητα και αισθητική, στοιχεία που μαρτυρούν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της περιοχής.

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Αιανή,

Τηλέφωνο: 24610 98800

E-mail: efakoz@culture.gr

Ιστοσελίδα: Μουσείο Αιανής

Λειτουργία: Καθημερινά – εκτός Δευτέρας – από 08:30 έως 16:00

error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!