Top
αμπελώνας

Η περιοχή του Αμυνταίου είναι σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο γνωστή εδώ και δεκαετίες για την αμπελοκαλλιέργεια, μία κατεξοχήν παραδοσιακή παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων. Η κυρίως αμπελοοινική ζώνη του Δήμου βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα, η οποία σύμφωνα με ειδικές μελέτες χωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις περιοχές με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Αμπελώνες Αμυνταίου

Αμπελώνες Αμυνταίου © ΕΤΔΥΜΑ

Η πρώτη περιοχή που βρίσκεται στο χαμηλότερο υψόμετρο στις όχθες της λίμνης των Πετρών ενδείκνυται για την παραγωγή λευκών και ροζέ οίνων. Η δεύτερη περιοχή με το υψηλότερο υψόμετρο, με εδάφη στραγγιζόμενα και με κλίσεις, ενδείκνυται για την παραγωγή ερυθρών οίνων ποιότητας. Στην τρίτη ενδιάμεση περιοχή υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής οίνων όλων των τύπων. Όλα αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό της περιοχής ως Ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας Κρασιού Αμυνταίου.

Αμύνταιο, Αετός και Φιλώτας είναι οι κύριες περιοχές ενδιαφέροντος των οινόφιλων για οινοτουρισμό στη Φλώρινα. Οι περιοχές αυτές είναι τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού των Λιμνών, μιας από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.

Η κύρια ποικιλία της ζώνης είναι το Ξινόμαυρο και με βάση αυτήν αναγνωρίζονται σαν Ο.Π.Α.Π. Αμυνταίου οι οίνοι:

  • Ερυθρός ξηρός,
  • Ροζέ αφρώδης ξηρός,
  • Ροζέ αφρώδης ημίξηρος
  • Ροζέ ξηρός
  • Ροζέ ημίξηρος

Το Ξινόμαυρο αποτελεί ποικιλία ζωηρή και παραγωγική, η οποία στην περιοχή του Αμυνταίου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, ωριμάζει αργά και μερικές φορές ατελώς, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στις αμπελουργικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Οινοποιεία:

 

Πηγή: Δήμος Αμυνταίου
error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!