Top
Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρινας

Λίγο μετά την είσοδο της πόλης και απέναντι από τον Σιδηροδρομικό σταθμό, οι επισκέπτες της Φλώρινας έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα από τα κοσμήματα της πόλης, το Αρχαιολογικό της Μουσείο. 

Είσοδος Μουσείου Φλώρινας

Είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας

Τι θα βρουν οι επισκέπτες

Ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Η έκθεση  του ισογείου που χωρίζεται σε τέσσερις αίθουσες περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες. 

Στην πρώτη αίθουσα ο επισκέπτης ενημερώνεται για γεωμορφολογία και ιστορία της περιοχής που καλύπτει σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, από την εποχή της εμφάνισης των πρώτων αρχαιολογικών λειψάνων (5.800 π.Χ.) περίπου ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.

Αίθουσα ισογείου

Αίθουσα ισογείου

Σε δύο αίθουσες εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα γλυπτικής, κυρίως των ρωμαϊκών χρόνων, ενώ στην τελευταία αίθουσα εκτίθεται το ψηφιδωτό που διακοσμούσε το δάπεδο κτιρίου ρωμαϊκών χρόνων από τις Κάτω Κλείνες, που αποκολλήθηκε από την θέση του και συντηρήθηκε.

Ο 1ος όροφος χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο τμήμα είναι εκτεθειμένα ευρήματα των ελληνιστικών χρόνων που προέρχονται από τις ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων στις Πέτρες Αμυνταίου και στη Φλώρινα (στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα).

Ευρήματα Ελληνιστικής Εποχής

Ευρήματα Ελληνιστικής Εποχής

Η Βυζαντινή εποχή στο δεύτερο τμήμα του πρώτου ορόφου, εκπροσωπείται με έκθεση τοιχογραφιών, τμήματα από τέμπλα, βημόθυρα ναών της νησίδας του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών, αλλά και αγγεία και κοσμήματα από ανασκαφές στην ίδια περιοχή.

Ο δρόμος προς την θυσία

Ο δρόμος προς την θυσία - Γιάννης Καστρίτσης

Ο δρόμος προς την θυσία – Γιάννης Καστρίτσης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας διοργανώνεται μέχρι και τις 31 Αυγούστου η περιοδική έκθεση με τίτλο ” Ο δρόμος προς την θυσία” με έργα του Γιάννη Καστρίτση, η οποία αφορά την διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα. 

Με αφορμή μύθους, ιστορίες και πρόσωπα της αρχαιότητας και αντίστοιχα προσωπικά βιώματα ο καλλιτέχνης αναπλάθει και φτιάχνει ένα δικό του σύγχρονο μικρόκοσμο με αναφορές στην πρόσφατη αγροτικο-κτηνοτροφική κοινωνία. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση ανθρώπου ζώου και θέτει ερωτήματα που τελικά αφορούν τη δράση του σύγχρονου ανθρώπου στο φυσικό του περιβάλλον, καθώς το πεδίο των σχέσεων ανθρώπου-ζώου αντικατοπτρίζει την ευρύτερη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον.

Ο δρόμος προς την θυσία - Γιάννης Καστρίτσης

Ο δρόμος προς την θυσία – Γιάννης Καστρίτσης

Ο Γιάννης Καστρίτσης, γνωστός ζωγράφος, πολυσχιδής καλλιτέχνης και Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, για πρώτη φορά παρουσιάζει έργα του σε πηλό επιχειρώντας ένα διάλογο με την αρχαιότητα κινούμενος στο χώρο του μύθου, της λατρείας και της καθημερινότητας, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων.

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Σιδηροδρομικού Σταθμού 8, Τ.Κ. 53100, Φλώρινα (Νομός Φλωρίνης)

Τηλέφωνα: +30 23850 28206, +30 23850 23282

Email: efaflo@culture.gr

Ώρες λειτουργίας: 08:00 μέχρι και 15:30 εκτός Τρίτης

Είσοδος: €3,00 (Δωρεάν είσοδος για παιδιά, μαθητές, φοιτητές, 50% έκπτωση σε άτομα άνω των 65 ετών)

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου:

  • 6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη

  • 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων

  • 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων

  • Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

  • Οι επίσημες αργίες του Κράτους

  • Κάθε 21 του μήνα λόγω του ότι η χρονιά είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση υπάρχει ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο.

Πηγές: Έντυπος οδηγός μουσείου, οδηγός περιοδικής έκθεσης “ο δρόμος προς την θυσία”,  Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!