ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΚΑΜΚΟΥΤΗ
Η ιστορία μας στο κρασί μετράει πάνω από 100 χρόνια μιας και οι παππούδες μας καλλιεργούσαν αμπέλια και έκαναν κρασί σε αυτόν τον τόπο πολύ πριν από μας. Φρόντισαν όμως να μας κληροδοτήσουν την αγάπη για το αμπέλι και το μεράκι, έτσι σήμερα θα λέγαμε πως το κρασί ρέει στο αίμα μας. Είμαστε η 3η και 4η γενιά που καλλιεργούμε τους ιδιόκτητους, οικογενειακούς αμπελώνες στο Βελβεντό Κοζάνης και κύριο μέλημά μας είναι να μεταδώσουμε αυτή την παράδοση και στα παιδιά μας.

Κελάρι Αμπελώνα Καμκούτη
Μπορείτε να επισκεφτείτε το οινοποιείο μας, μόλις δυο χιλιόμετρα από την είσοδο της πόλης του Βελβεντού, για να σας ξεναγήσουμε στους αμπελώνες και να δοκιμάσουμε μαζί τα κρασιά μας, εξερευνώντας τα μυστικά της γευσιγνωσίας.
Η φιλοσοφία μας
Το καλό κρασί γίνεται στο αμπέλι. Με προσωπική εργασία και εμπειρία φροντίζουμε και επιβλέπουμε τα αμπέλια μας συνεχώς με σκοπό να έχουμε υγιή φυτά και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Σεβόμαστε τη μάνα γη και το φυσικό περιβάλλον ενώ παράλληλα προσπαθούμε να τιμήσουμε την ιστορία της περιοχής.
Το 2004 φτιάξαμε το πετρόχτιστο οινοποιείο μας στο Βελβεντό. Οι παραδόσεις και οι «συνταγές» της πρώτης γενιάς μας οδηγούν και οι σύγχρονες τεχνολογίες μας βοηθούν να κάνουμε κρασιά υψηλής ποιότητας, που αντικατοπτρίζουν μοναδικά το μικροκλίμα του τόπου μας και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ποικιλιών.

Εγκαταστάσεις Αμπελώνα Καμκούτη
Το αποτέλεσμα είναι εκείνο που επισφραγίζει την προσπάθεια. Η ολοκλήρωση και η ανταμοιβή για μας έρχεται όταν είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στους φίλους του κρασιού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τη βελούδινη γεύση, το απαράμιλλο άρωμα και την αξεπέραστη υφή των κρασιών που δημιουργήσαμε με προσήλωση και μεράκι.
Η περιοχή και ο αμπελώνας μας
O κάμπος του Βελβεντού εκτείνεται ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και την τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου. Λόγω της λίμνης και των βουνών που δημιουργούν διαφορετικά μεσοκλίματα είναι ιδανικός για την καλλιέργεια πολλών και διαφορετικών ποικιλιών.Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το κρασί υπήρχε στο Βελβεντό από τον 5ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια, σε οθωμανικά κατάστιχα, από τις αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ., καταγράφεται η φορολογία του κρασιού σε όλη την περιοχή Σερβίων – Βελβεντού. Το αμπέλι ήταν μια από τις κύριες καλλιέργειες στα ξερικά εδάφη της περιοχής.
Ο αμπελώνας μας βρίσκεται στα 400m υψόμετρο ανάμεσα στις παρυφές των Δυτικών Πιερίων και στη λίμνη Πολυφύτου. Η θέση αυτή δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και σπάνιο μεσοκλίμα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της λίμνης σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του ορεινού όγκου των Πιερίων δημιουργούν ένα μόνιμο αεράκι που συμβάλει στην ποιοτική ωρίμαση των σταφυλιών, δίνοντας στα κρασιά μας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Κρασιά Αμπελώνα Καμκούτη
Οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες, η ποικιλομορφία του εδάφους που έχει σχηματιστεί από παλιές γεωλογικές προσχώσεις, με καλή στράγγιση λόγω της κλίσης, συμβάλλουν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών ΠΓΕ Βελβεντού.
Στον αμπελώνα καλλιεργούνται οι ποικιλίες Τσαπουρνάκος, Ξινόμαυρο, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Μαλαγουζιά και Chardonnay.
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Το οινοποιείο διαθέτει σήμα επισκέψιμου “Winery Open To The Public”. Λόγω τις πανδημίας οι επισκέψεις γίνονται έπειτα απο ραντεβού στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας.