Top

Γρεβενά

οδηγος περιφερειακης ενοτητας Γρεβενων

Η περιοχή των Γρεβενών με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη, είναι προικισμένη με σπάνια και άγρια φυσική ομορφιά και τα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη είναι πολλά, καθώς μπορεί να καλύψει πολλές διαφορετικές προτιμήσεις ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Τα μαγευτικά τοπία των δασών στους μεγάλους ορεινούς όγκους,  πλαισιώνουν τα ποτάμια που διαρρέουν την περιοχή και χαρίζουν ζωντάνια στη φύση. Σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, τα ποτάμια αποτελούν ιδανικά μέρη για αποδράσεις, είτε για κολύμπι, είτε για καταβάσεις με βάρκες.

Το επιβλητικό μνημείο για τους πεσόντες του 1940 στην Αννίτσα Γρεβενών © ΕΤΔΥΜΑ

Μνημείο Αννίτσας © ΕΤΔΥΜΑ

Τα παραδοσιακά χωριά, τα πέτρινα γεφύρια, οι παλιές εκκλησιές και τα μοναστήρια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την εικόνα και αποδεικνύουν την αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων με το περιβάλλον, γεγονός που αποδεικνύει και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του τόπου.

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα σημεία ενδιαφέροντος που καθιστούν τα Γρεβενά ως έναν από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Πέτρινο γεφύρι Δοτσικού - ΕΤΔΥΜΑ

Πέτρινο γεφύρι Δοτσικού © ΕΤΔΥΜΑ

Γενικές πληροφορίες

Ο περιφερειακή ενότητα των Γρεβενών καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας. Συνορεύει με τις ενότητες της Κοζάνης, Λάρισας, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Καστοριάς. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του Νομού Γρεβενών είναι περίπου 31.500 άτομα. Μεγαλύτερη πόλη είναι αυτή των Γρεβενών με 13.100 κατοίκους και δεύτερη σε μέγεθος πόλη είναι η Δεσκάτη με πληθυσμό 3.500 κατοίκων.

Καμπαναριό κεντρικής πλατείας Γρεβενών © Θωμάς Μπιζιούρας

Καμπαναριό κεντρικής πλατείας Γρεβενών © Θωμάς Μπιζιούρας

Χαρακτηριστικα αξιοθέατα

Αρκουδόρεμα, Βάλια Κάλντα © Θωμάς Μπιζιούρας

Αρκουδόρεμα, Βάλια Κάλντα © Θωμάς Μπιζιούρας

Γαστρονομια 

Στα Γρεβενά μπορείτε να γευτείτε:

 • Κρεατικά σε κάθε πιθανή μορφή, μαγειρευτά, ψητά στα κάρβουνα ή στη σούβλα,
 • παραδοσιακές πίτες,
 • ντόπιες χυλοπίτες,
 • εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα και  
 • τεράστια ποικιλία σε συνταγές μανιταριών 
Χιονοδρομικό Βασιλίτσαshutterstock_349248692ς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας, Photo: Shutterstock

Δραστηριοτητες/Εμπειριες

Για όποιον αγαπά τη φύση και τις δραστηριότητες μέσα σε αυτή, η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών και της Δεσκάτης είναι παράδεισος! Οι επιλογές είναι πολλές και μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

 • Σκι στην Βασιλίτσα
 • Πεζοπορία – Ορειβασία
 • Ποδηλασία
 • Ράφτινγκ, canoe & cayak
 • Φωτογράφιση στην φύση
 • Συλλογή μανιταριών
 • Αλεξίπτωτο πλαγιάς στην Βουνάσα
Άγρια Μανιτάρια © Θωμάς Μπιζιούρας

Άγρια Μανιτάρια © Θωμάς Μπιζιούρας

Μεταβαση 

Η πρόσβαση στα Γρεβενά μπορεί να γίνει μόνο οδικώς με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.

Η πόλη των Γρεβενών απέχει 484 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 170 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 100 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, περίπου 140 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και 87 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Η πρόσβαση από όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι εύκολη μέσω της Εγνατίας Οδού, ενώ για τις περιοχές νότια της Θεσσαλίας η πρόσβαση γίνεται μέσω Τρικάλων ή Λάρισας. Δρομολόγια λεωφορείων θα βρείτε εδώ.

Κοντινες εξορμησεις

Τα Γρεβενά είναι ιδανική αφετηρία για δύο κοντινούς δημοφιλής προορισμούς εκτός της περιφερειακής ενότητας, τους οποίους προτείνουμε να επισκεφτείτε.

1 Μέτσοβο

Σε απόσταση περίπου σαράντα λεπτών βρίσκεται το Μέτσοβο, ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας. Εκεί μπορείτε να περιηγηθείτε στην πόλη, να επισκεφτείτε το Κατώγι Αβέρωφ, τα μουσεία όπως και τις παλιές εκκλησίες της

2 Καστοριά

Περίπου 50 λεπτά διαρκεί η διαδρομή από την πόλη των Γρεβενών μέχρι της Καστοριάς. Προτείνουμε για μια σύντομη εκδρομή να επισκεφτείτε τα αρχοντικά της πόλης, το σπήλαιο του Δράκου όπως και τον Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό.

1
error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!