Top

Καστοριά

οδηγος περιφερειακης ενοτητας Καστοριας

Πρωτεύουσα της περιφερειακής αυτής ενότητας της Δυτικής Μακεδονίας είναι η Καστοριά. Η “Αρχόντισσα της Μακεδονίας” είναι µία µικρή πόλη που έχει διατηρήσει αρκετά τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την βυζαντινή αρχιτεκτονική της. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε μια στενή χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας. Παρόλο το μέγεθος της, η πόλη όπως και η ευρύτερη περιφερειακή ενότητα προσφέρονται για πολυήμερες διακοπές όλους τους μήνες του χρόνου.

Αρένες | Γράμμος © ioannis ioannidis

Αρένες | Γράμμος © ioannis ioannidis

Εξίσου σημαντικός προορισμός είναι το παραδοσιακό χωριό Νεστόριο. Απέχει μόλις 28χλμ από την Καστοριά, οι επισκέπτες του το προτιμούν για τις εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρει αλλά και από  διάσημο River Party όπου διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα.

Το απόλυτο σήµα κατατεθέν της περιοχής είναι φυσικά η λίµνη Ορεστιάδα. Κάθε εποχή μπορεί να σε αιχμαλωτίσει με τα χρώµατα της, την ατµόσφαιρα της ακόμα και τον χειμώνα που είναι συνήθως παγωμένη. Η λίμνη συγκαταλέγεται στις ομορφότερες των Βαλκανίων και είναι ενταγµένη στο δίκτυο «Natura 2000».

Λίμνη Ορεστιάδα © Ιωάννης Ιωαννίδης

Λίμνη Ορεστιάδα © Ιωάννης Ιωαννίδης

Γενικες πληροφοριες

O  περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Συνορεύει με τις υπόλοιπες ενότητες της περιφέρειας, Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης αλλά επίσης με αυτήν των Ιωαννίνων, καθώς και με την Αλβανία, από τη δυτική πλευρά. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός της περιφερειακή ενότητας ανέρχεται σε 53.483 κατοίκους , ενώ η πόλη της Καστοριάς έχει 20.636 κατοίκους. Η έκταση της είναι 1.727 τ.χλμ αλλά από αυτά μόνο το 10,5% είναι πεδινό. 

Παναγιά Μαυριώτισσα

Παναγιά Μαυριώτισσα

Τι μπορειτε να δειτε και να επισκεφτείτε περαν της λιμνης

Αρχοντικό Τσιατσιαπα

Αρχοντικό Τσιατσιαπα

Γαστρονομια 

Η Καστοριά φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα και την κουζίνα της. Χαρακτηριστικά προϊόντα είναι τα όσπρια, τα κάστανα, τα μανιτάρια, τα μήλα (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ), όπως και η φέτα Καστοριάς (Π.Ο.Π).

Τα πιάτα της καστοριανής κουζίνας που πρέπει να δοκιμάσετε είναι:

  • οι σαρμάδες με λάχανο τουρσί (αρμιά),

  • οι κεφτέδες με μακάλο (σάλτσα με αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο),

  • το γριβάδι στον ταβά,

  • η αρμιόπιτα (πίτα με λάχανο τουρσί)

Ενυδρείο Καστοριάς

Ενυδρείο Καστοριάς

Μεταβαση 

Η Καστοριά απέχει 575 χλμ. από την Αθήνα (μέσω Κοζάνης) και 219 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. H Καστοριά συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα, μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Αριστοτέλης», το οποίο βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό. Οδικώς με αυτοκίνητο ή λεωφορείο η πρόσβαση γίνεται πλέον εύκολα και άνετα μέσω της Εγνατίας οδού. Δρομολόγια λεωφορείων θα βρείτε εδώ.

Νεολιθικός Οικισμός

Νεολιθικός Οικισμός

Δραστηριοτητες/Εμπειριες

Κλείστε τις δραστηριότητες σας εδώ!

Χιονοδρομικό Βιτσίου © ioannis ioannidis

Χιονοδρομικό Βιτσίου © ioannis ioannidis

Κοντινες εξορμησεις

Η Καστοριά είναι ιδανική αφετηρία για δύο κοντινούς δημοφιλής προορισμούς, τους οποίους προτείνουμε να επισκεφτείτε.

1 Νυμφαίο

Σε απόσταση περίπου μία ώρας βρίσκεται ο πετρόκτιστος παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το καταφύγιο Αρκούδας του Αρκτούρου όπως και το καταφύγιο Λύκου στις Αγραπιδιές. 

2 Πρέσπες

Περίπου 50 λεπτά διαρκεί η διαδρομή από την πόλη της Καστοριάς μέχρι τις Πρέσπες. Η περιοχή είναι περικυκλωμένη απο βουνά και αποτελεί σημαντικό εθνικό πάρκο λόγω της βιοποικιλότητας της και των ενδειμικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η περιοχή γύρω από τις λίμνες είναι διασυνοριακό πάρκο που μοιράζεται ανάμεσα σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Αξίζει να πάτε μια βόλτα στο νησί του Αγ. Αχιλλείου και στους Ψαράδες.

0
error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!