Top

Κοζάνη

Οδηγός περιφερειακής ενότητας Κοζάνης

Η Κοζάνη είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας αλλά και η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Μπορεί να είναι γνωστή μαζί με την Πτολεμαϊδα ως η “ενεργειακή καρδιά” της χώρας μας, παράλληλα όμως η περιοχή έχει να επιδείξει πανέμορφους προορισμούς και αξιοθέατα τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό.

πλατεία Κοζάνης

Πλατεία Κοζάνης

Εκτός του ορυκτού πλούτου, αναγνωριστικό στοιχείο της περιοχής, υπάρχουν ενδιαφέροντα επισκέψιμα αξιοθέατα και προορισμοί όπως η λίμνη του Πολυφύτου, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μαστοροχώρια του Βοϊου. Ιδιαίτερη εντύπωση θα σας κάνουν τα αρχοντικά της Κοζάνης και της Σιάτιστας από την εποχή που γνώρισαν μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ακμή κατά το 17ο και –κυρίως– το 18ο αιώνα. Η περιοχή διαθέτει πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, ενώ προσφέρει πολλές εναλλακτικές επιλογές για ημερήσιες εκδρομές σε προορισμούς της περιοχής. 

Κοζάνη shutterstock_551498116

Ιστορικό – λαογραφικό μουσείο Κοζάνης

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης αποτελεί τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας. Βρίσκεται στο  ανατολικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας με τις ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις καλύπτουν το 74 % της έκτασης της. Η περιοχή επίσης συγκεντρώνει σημαντικό υδάτινο στοιχείο, με τον Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου με το εντυπωσιακό οικοσύστημα της. Τέλος η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό πληθυσμό 150.000

boucharia © δάλλης γρηγόρης

Μπουχάρια | Γεωπάρκο Μικροβάλτου © Δάλλης Γρηγόρης

ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τυροκομικά, κρέατα και αλλαντικά, όσπρια και ζυμαρικά, κρασί και τσίπουρο, φρούτα, γλυκά και μαρμελάδες, καθώς και τα «άγρια» γεννήματα της μακεδονικής γης, κυνήγι, ψάρια του γλυκού νερού, μανιτάρια, κάστανα, φουντούκια και καρύδια θέλγουν τους λάτρεις των εξαιρετικών γεύσεων και καθιστούν την περιοχή ιδανικό προορισμό γευστικών αναζητήσεων. Εξέχουχα θέση φυσικά έχει ο Κρόκος Κοζάνης (saffron), ένα από το πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου που καλλιεργείται στην περιοχή από τον 17ο αιώνα.

Κρόκος

Κρόκος Κοζάνης

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η πρόσβαση στην Κοζάνη γίνεται οδικώς μέσω Εγνατίας Οδού για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Με την Κεντρική και Νότια Ελλάδα συνδέεται μέσω της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης ή μέσω επαρχιακών οδών.

Δρομολόγια Λεωφορείων θα βρείτε εδώ.

Επιπλέον, η Κοζάνη συνδέεται αεροπορικώς με Αθήνα και Καστοριά μέσω του Κρατικού Αερολιμένα «Φίλιππος» που βρίσκεται στο 4ο χλμ. της Εθνικής οδού Κοζάνης Λάρισας.

Λίμνη Πολυφυτου

Λίμνη Πολυφύτου | Νεράιδα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

  • Πεζοπορία
  • Ποδηλασία
  • Ψάρεμα
  • Κωπηλασία

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

1 Καστοριά

Περίπου 45 λεπτά διαρκεί η διαδρομή από την πόλη της Κοζάνης μέχρι την Καστοριά. Προτείνουμε για μια σύντομη εκδρομή να επισκεφτείτε τα αρχοντικά της πόλης, το σπήλαιο του Δράκου όπως και τον λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό.

2 Νυμφαίο

Σε απόσταση περίπου 50 λεπτών βρίσκεται ο πετρόκτιστος παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το καταφύγιο Αρκούδας του Αρκτούρου όπως και το καταφύγιο Λύκου στις Αγραπιδιές. 

3
error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!