Top

Φλώρινα

ΟΔΗΓΟΣ Περιφερειακης ενοτητας φλωρινας

Η περιοχή της Φλώρινας με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη,  διακρίνεται για την παρθένα φυσική ομορφιά, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού του πλούσιου υδάτινου και ορεινού όγκου (έξι φυσικές λίμνες, τον Εθνικός Δρυμός Πρεσπών) και την ύπαρξη σημαντικών πολιτιστικών στοιχείων (Βυζαντινά μνημεία, ιστορικό κέντρο, παραδοσιακούς οικισμούς πινακοθήκη, αξιόλογης μουσικής δραστηριότητας). Τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης της Περιφέρειας. και τα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη είναι πολλά, καθώς μπορεί να καλύψει πολλές διαφορετικές προτιμήσεις ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

αρκούδες ©αρκτουρος

Καταφύγιο Αρκούδας ©αρκτουρος

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα σημεία ενδιαφέροντος που καθιστούν την Φλώρινα ως έναν από τους πιο αγαπημένους εναλλακτικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Γενικες πληροφοριες

Ο νομός Φλώρινας συνορεύει βόρεια με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και δυτικά με την όμορη Αλβανία. Η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας αποτελεί το σημείο επαφής των τριών κρατών, το τριεθνές. Προς την ελληνική ενδοχώρα η Φλώρινα συνορεύει με την Πέλλα, Κοζάνη και Καστοριά.

Η  ορεινή μάζα του  αποτελείται από τα βουνά Βαρνούντας, Βέρνον (Βίτσι) και Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), που οι ορεινοί όγκοι τους καταλήγουν στις εύφορες πεδιάδες των Πρεσπών.

Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας έχει συνολικό πληθυσμό 50.000 κατοίκων, με μεγαλύτερες πόλεις την Φλώρινα (17.700) και το Αμύνταιο (3.700).

Αγ. Αχίλλειος Πρέσπες

Αγ. Αχίλλειος | Πρέσπες

Χαρακτηριστικα αξιοθεατα

Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών

Οι 4 λίμνες του Δήμου Αμυνταίου

Το παραδοσιακό πετρόκτιστο χωριό του Νυμφαίου

Τα καταφύγια Λύκου και Αρκούδας στον Δήμο Αμυνταίου

Τα επισκέψιμα οινοποιεία του Αμυνταίου

Ο Σταυρός της Φλώρινας

Ο ποταμός Σακουλέβας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας

Γαστρονομια 

Οι παραδοσιακές συνταγές στην Φλώρινα στηρίζονται σε τρία κυρίως ονομαστά προϊόντα της περιοχής και σε διαφορετικές μαγειρικές εκδοχές τους. Τους γίγαντες Πρεσπών, την κόκκινη πιπεριά Φλώρινας και τις κίτρινες πατάτες Σκλήθρου.

Στον Δήμο Αμυνταίου θα βρείτε τρία εστιατόρια που έχουν διακριθεί με χρυσούς σκούφους.

Φυσικά από το τραπέζι σας δεν θα μπορεί να λείψει κάποιο από τα εξαιρετικά κρασιά που παράγονται στον Δήμο Αμυνταίου, πολλά εκ των οποίων έχουν την ένδειξη Π.Ο.Π. Στον βορειότερο αμπελώνα της χώρας καλλιεργείται κυρίως το Ξινόμαυρο ενώ παράγεται παράγεται το μοναδικό ελληνικό ροζέ Ονομασίας Προέλευσης.

Δραστηριοτητες/Εμπειριες

Για όποιον αγαπά τη φύση και τις δραστηριότητες μέσα σε αυτή, η ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας και ειδικά οι παραλίμνιες περιοχές είναι ιδανικοί προορισμοί για δραστηριότητες! Οι επιλογές είναι πολλές και μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

  • Σκι στο Πισοδέρι
  • Πεζοπορία – Ορειβασία
  • Αναρρίχηση
  • Ποδηλασία
  • Canoe
  • Ιππασία

Μεταβαση 

Η πρόσβαση στην Π.Ε. Φλώρινας μπορεί να γίνει :

1) Οδικώς με αυτοκίνητο: Το οδικό δίκτυο συνδέει την Φλώρινα με τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας διαμέσου ποικίλλων διαδρομών. και κυριότερο μέσω Εγνατίας από Κοζάνη.
2) Οδικώς με λεωφορείο: Υπάρχουν τακτικά καθημερινά δρομολόγια που συνδέουν την Φλώρινα με Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κοζάνη και όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς.
3) Με σιδηρόδρομο: Καθημερινή σύνδεση με Θεσσαλονίκη και Αθήνα (Με ενδιάμεσο σταθμό το Πλατύ). Δρομολόγια εδώ.

Κοντινές εξορμήσεις

Αν και υπάρχουν αρκετές επιλογές για πολυήμερες διακοπές στην περιοχή της Φλώρινας, μπορείτε να επισκεφτείτε και δύο κοντινούς δημοφιλής προορισμούς. 

1 Κοζάνη

Σε απόσταση μίας ώρας από την Φλώρινα βρίσκεται η Κοζάνη. Εκεί μπορείτε να περιηγηθείτε στο κέντρο της πόλης, να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το αρχοντικό Λασσάνη, και την Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη.

2 Καστοριά

Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά διαρκεί η διαδρομή από την πόλη της Φλώρινας μέχρι την Καστοριάς. Προτείνουμε για μια σύντομη εκδρομή να επισκεφτείτε τα αρχοντικά της πόλης, το σπήλαιο του Δράκου όπως και τον λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό.

0
error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!