Τα Σέρβια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιερίων με φόντο ένα επιβλητικό φυσικό σκηνικό.
Στην παραλίμνια περιοχή ως το Βελβεντό έχουν βρεθεί δεκάδες αρχαιολογικές θέσεις, κυρίως προϊστορικές. Στο κέντρο των Σερβίων σώζεται σε καλή κατάσταση ένα οθωμανικό λουτρό (χαμάμ), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δείγματα της σερβιώτικης τέχνης υγρού γυαλιού και χαλκού – ορείχαλκου.
Στα βυζαντινά χρόνια τα Σέρβια, λόγω της θέσης τους, είχαν το ρόλο ενός παρατηρητηρίου που φύλαγε τη στενή διάβαση από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία μέσω των στενών του Σαρανταπόρου.
Το κάστρο των Σερβίων, που παλαιότερα αποτελούσε μια Βυζαντινή Καστροπολιτεία χτισμένη μεταξύ 560 και 650 μ.Χ., βρίσκεται μεταξύ των Πιερίων και των Καμβουνίων, ανάμεσα σε δύο άγρια και εντυπωσιακά φαράγγια γεμάτα με ανθρωπόμορφους και ζωόμορφους βράχους, που σε μερικά σημεία έχουν απόσταση μόλις 5-6 μέτρα.
Χωρίζεται σε τρία μέρη, την κάτω πόλη, την άνω πόλη και την Ακρόπολη, σε τρεις δηλαδή ζώνες οχύρωσης. Η περιήγηση του αποτελεί μια μοναδική εμπειρία και θα σας ταξιδέψει πίσω στα Βυζαντινά χρόνια. Οι οχυρώσεις του μπορούν να συγκριθούν επάξια με αυτές τις Θεσσαλονίκης ενώ συχνά χαρακτηρίζεται ως μια καστροπολιτεία εφάμιλλη του Μυστρά.
Σέρβια, άλλωστε, σημαίνει ακριβώς αυτό: φυλακτήρια, παρατηρητήρια (από το λατινικό ρήμα servo).
Σήμερα από το κάστρο σώζονται τμήμα της ακρόπολης, διάσπαρτα τείχη, βυζαντινές εκκλησίες, κρήνες, τμήματα συστημάτων ύδρευσης και βάσεις κατοικιών.